Un rezervor de rachetă a căzut și explodat lângă un sat din China

După o lansare de rachetă de vineri, un rezervor care s-a desprins de pe dispozitiv a căzut lângă un oraș din sud vestul Chinei, a explodat și a luat foc. Era unul dintre cele 4 rezervoare folosite pentru racheta Long March 3B, care a dus doi sateliți în cosmos înainte să se prăbușească. Oamenii care trăiau în orașul Xiangdu din regiunea Guangxi a Chinei au filmat evenimentul în toată splendoarea.

Long March 3B își ia zborul din Xichang Satellite Launch Center localizat în provincia Sichuan. Spre deosebire de majoritatea launchpad-urilor din SUA, acest centu este localizat la multe sute de kilometri de linia de coastă chineză așa că rachetele lansate de aici trebuie să zboare peste aceasta și să aterizeze astfel încât să ajungă și pe orbită. Asta înseamnă că racheta are nevoie de componente extra care să o ajute, precum aceste boostere (rezervoare uriașe) care cad înapoi pe Terra. Multe orașe chinezești sunt localizate în aria în care pot cădea resturi de la rachetele lansate din acest launchpad.

„Există avertizări pentru zonele în care dac astfel de resturi, în funcție de tipul de rachetă care este lansată. Unele regiuni sunt chiar evacuate deși cei care lansează rachetele încearcă să calculeze destul de precis unde anume vor cădea resturile” spune Andrew Jones, jurnalist freelance pentru programul spațial chinez.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.