Cabluri de Fibră Optică – Răspundem la cele mai frecvente întrebări

Cablurile de fibră optică leagă orașe, regiuni, țări, continente. Sunt instalate aerian, subteran și pe fundul oceanului. Sau chiar la tine în birou! Dacă ești instalator, proiectant, inginer, administrator de rețea, manager de proiect și  vrei să afli mai multe informații despre cablurile de fibră optică, ai ajuns în locul potrivit!

În cele ce urmează, vei afla când se recomandă cablurile Singlemode și când cele Multimode, cum se sudează fibra optică, ce fel cabluri de fibra optică sunt potrivite pentru exterior, care-i diferența între cablurile UTP/Coaxiale și cele optice și de unde poți achiziționa fibră optică și echipmente pentru proiectul tău.

Singlemode sau Multimode? Care sunt diferențele și cum aleg?

Cablurile singlemode și multimode, deși au caracteristici diferite și servesc unor scopuri diferite, au aceeași structură: miez interior din sticlă de siliciu purificată, învelit într-o manta, o izolație și un tub central umplut cu gel hidrofug.

Diferențele constau în faptul că:

  • fibrele optice monomodale au un diametru mai mic al miezului (8-12 µm) față de cele multimodale (50 -60 µm);
  • cablurile monomodale transmit un singur fascicol de lumină într-o singură direcție/sens, iar cele multimodale au mai multe căi de propagare;
  • chiar dacă cele singlemode sunt mai ieftine decât cele multimode, transmițătoarele și receptoarele sunt mai scumpe, astfel ca prețul nu e un factor decisiv;
  • cablurile de fibră optică single-mode sunt utilizate pe distanțe lungi (de până la 120 de kilometri), iar cele multi-mode pe distanțe mai scurte (de până la 550 de metri);
  • fibra optică single-mode este utilizată pe scară largă în rețelele WAN, iar cea multi-mode în rețelele LAN.

Cabluri de fibră optică de interior și de exterior: la ce să fiu atent?

 Există și cabluri de fibră optică universale, dar de multe ori este  mai bine să alegi cablurile care se potrivesc perfect nevoilor tale sau condițiilor mediului.

Pentru interior, este esențial să alegi, în primul rând, cabluri cu manta ignifugă. Dacă ai nevoie de cabluri de interior pentru mediul industrial, optează pentru cele tip breakout, care sunt robuste sau cabluri cu fibre de aramidă care asigură o protecție sporită împotriva deteriorării mecanice, inclusiv protecție antirozătoare.

Pentru exterior, alege cabluri cu manta rezistentă la factorii de mediu agresivi; ia în considerare caracteristicile mediului și, în funcție de asta, alege învelișuri rezistente la șocuri / umiditate / lumina soarelui / îngheț. De exemplu, există cabluri de fibră optică proiectate special pentru instalarea direct în pământ; acestea au un înveliș HDPE cu rezistență ridicată la strivire și la temperaturi scăzute.

Sudarea fibrei optice – Cum? Cu ce?

Există două principale metode de sudare: mecanică și termică (de fuziune). Îmbinarea mecanică e utilizată în principal pentru reparații de urgență și teste.  Pentru această operațiune ai nevoie de: foarfece pentru tăiere Kevlar,  stripper de fibre, cleaver de fibre, șervetele Kim Wipes, solvent IPA, Tester de fibră optică.

Pentru sudarea termică, capetele fibrelor optice sunt despicate și plasate în dispozitive de aliniere pe aparatul de îmbinare prin fuziune și prin apăsarea unui buton sunt încălzite și fuzionate. Există aparate de sudură special create pentru îmbinarea prin fuziune, precum cele din gama Signal Fire. Aceste aparate sunt dispozitive automate și poți alege fie setările recomandate, presetate, fie setezi singur parametrii de îmbinare.

 

Cum montez conectori pe fibră optică?

Conectorii rapizi ULTIMODE FAST au terminaţii de tip SC, ceea ce permite conectarea fibrei într-un mod rapid şi eficient fără polişare şi lipire anterioară. Nu este nici măcar necesar un mediu “steril” deoarece, în interiorul conectorului, fragmentul de fibră optică a fost pregătit din fabrică. Datorită unei poziţionări foarte precise cu ajutorul şanţurilor în “V” din interior, valoarea atenuării este de doar 0.25 dB. Un gel cu proprietăţi optice speciale este folosit pentru a reducere efectele nedorite cauzate de o sertizare defectuoasă.

 

Cablu UTP sau fibră optică?

Pentru rețelistica de telefonie și rețelele locale LAN se utilizează atât cabluri UTP, cât și fibră optică. Cablurile de fibră optică sunt superioare în termeni de viteză, lățime de bandă, distanță de transmitere a informației, calitatea transmisiei (mai puține interferențe). Pe de altă parte, prețurile sunt mai mari în cazul fibrei optice (inclusiv manoperă, mentenanță).

Cum conectez un cablu UTP sau un cablu coaxial la unul din fibră optică?

Pentru asta ai nevoie de un media convertor. Acesta nu doar că introduce un segment de fibră în rețelele de cupru, dar este util și pentru a crește distanța de cablare și pentru a diminua din interferențe.

Media convertoarele de fibra optică sunt o alternativă mai ieftină a switch-urilor echipate cu porturi SFP. Pentru a comanda corect un media convertor pentru o anumită aplicație, trebuie să specifici tipul de fibră (singlemode, multimode), distanța la care trebuie să funcționeze (de exemplu, până la 500 m, până la 10 km, până la 40 km etc.) și viteza de transmisie (Fast Ethernet, Gigabit Ethernet).

Cabluri din fibră optică sau cabluri coaxiale – care sunt mai bune?

Cablurile coaxiale sunt utilizate pentru transmiterea semnalelor de televiziune și radio pe distanțe lungi. Cablurile de fibră optică înlocuiesc cablurile coaxiale în majoritatea aplicațiilor, deoarece oferă o lățime de bandă mult mai mare, o fiabilitate mai mare, distanțe mai mari și mai multă flexibilitate în instalare.

Cum conectez o cameră video IP prin fibră optică?

Pentru conectarea unor camere IP prin fibră optică și realizarea unei rețele funcționale de camere de supraveghere, ai câțiva pași simpli de urmat:

– Pregătirea fibrei optice.

– Interconectarea media convertoarelor în funcție de tehnologia aleasă (fibră optică sau cablu torsadat).

– Interconectarea între media convectoare și switch sau switch-uri.

– Interconectarea switch-urilor.

Acest tutorial video îți arată exact pașii:

 

Care este durata de viață a cablurilor de fibră optică?

În funcție de condițiile de mediu, cablurile de fibră optică produse mai recent ar putea să dureze 40 de ani. Fibrele mai noi au avut o durată de viață mai lungă pentru că producătorii au învățat să realizeze învelișuri de protecție și cabluri mai bune.

Durata medie de viață a unui singur fir este de aproximativ 25 de ani. Nu se va rupe sau se va deteriora în același ritm sau mod ca firul de cupru. Cu toate acestea, fibrele optice pot deveni fragile în timp din cauza unui fenomen cunoscut sub numele de oboseală statică. Mantaua de protecţie are un puternic efect asupra fiabilităţii fibrei, putând diminua sau creşte oboseala fibrei în funcţie de nivelul solicitării şi pH-ul mediului ambiant. Astfel, în condiții agresive de mediu, cablurile pot rezista 10 ani sau mai mult, în funcție de calitatea învelișului.

Cel mai bun furnizor de fibră optică?

Căutarea ta a luat sfârșit: Ethercom nu este doar un simplu furnizor de fibră optică, ci are în spate o echipă de experți în cablare și în alegerea echipamentelor și accesoriilor potrivite. Ethercom.ro nu este doar un simplu magazin online de rețelistică și conectică. Beneficiezi de sprijin avizat în fiecare etapă a proiectului tău. Calitatea înaltă a produselor, prețurile competitive, alături de profesionalismul și know-how-ul echipei sunt principalele atuuri ale brandului Ethercom.

În oferta Ethercom vei găsi o gamă completă de cabluri de fibră optică, precum și echipamente și accesorii necesare pentru o infrastructură bazată pe fibră optică –  aparate pentru sudare, cuple, cutii de distribuție, media convertoare, module sfp și sfp+, patchcord-uri, pigtail-uri, powermetre și surse laser, splitere și atenuatori optici, video convertoare.

Dacă ești instalator și te înscrii în Programul de Parteneriat Ethercom, vei beneficia de extra-avantaje: consultanță de specialitate, prețuri preferențiale și oferte promoționale personalizate, recomandări către clienți.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.