Curatarea calculatorului de praf – La cat timp se recomanda? FOTO

Indiferent cât de curat este mediul în care ținem calculatorul, cu siguranță în timp acesta se va umple de praf. Atât timp cât există răcire pe bază de aer, va exista si absorbția de praf în interiorul unității centrale. Acum, depinde foarte mult de carcasa calculatorului ce cantitate de praf permite în interior, prin intermediul filtrelor. O carcasă de foarte bună calitate precum cea din imagine, Be Quiet 802 Silent Base are filtre mai mult decât calitative, drept urmare cantitatea de praf care reușește să treacă de acestea este neglijabilă.

Cu o asemenea carcasă eu curăț praful cam o dată pe an, tot ce se vede în imaginile de mai jos estea cumulat într-un an de zile, într-un apartament situat la parterul unui bloc cu 4 etaje. În mod normal, este recomandat să se curețe praful o dată la maxim 6 luni în cazul în care carcasa pe care o aveți nu dispune de filtre de foarte bună calitate. Pentru operațiunea de curățare nu este necesar decât un aspirator cu cap de perie pentru filtre și niște șervețele destinate ștergerii prafului de pe mobilier.

Prima dată curățăm filtrul din fața unității centrale, filtru îmbâxit cu praf din pricina ventilatoarelor de 140mm care trag aer curat în carcasă din exterior pentru a asigrua un flow suficient pentru răcirea plăcii video.

După filtru, trecem la ventilatoare care sunt foarte simplu de curățat din pricina dimensiunii foarte mari. Acestea sunt Be Quiet Pure Wings de 140mm și pot fi curățate cu ajutorul lavetelor contra prafului.

Urmează apoi să aspirăm praful care se adună pe radiatorul coolerului de la procesor. Avem un i9 10900K ce necesită răcire lichidă, astfel am instalat un cooler Be Quiet Pure Loop 2 de 360mm. Carcasa Be Quiet 802 Silent Base are o tăviță de service care ajută foarte mult la curățarea radiatorului, pur și simplu se desfac 2 șuruburi iar radiatorul cu ventilatoarele de la cooler ies în exterior, ne mai fiind necesară desfacerea radiatorului din șuruburi pentru servisare.

Interiorul carcasei se curăță foarte simplu cu o lavetă desitnată ștergerii prafului iar din cauza faptului că avem filtre foarte bune, la interior nu este praf aproape deloc. Puteți folosi și un spray cu aer comprimat dacă doriți să dați afară absolut tot praful din carcasă.

Ultimul pe lista noastră este filtrul de la sursă. În această carcasă Be Quiet 802 sursa este poziționată în partea de jos iar ventilatorul trage aer de sub carcasă, așa că filtrarea aerului este mai mult decât necesară. Accesul la filtru se face prin partea din față a carcasei, foarte bine gândit și foarte simplu de servisat.

Voi la cât timp dați praful afară din calculatoarele voastre?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.