Cursuri IT pentru Copii – Azi, pasiune si distractie. In viitor, o meserie!

Lumea se invarte in jurul tehnologiei, iar modul in care gandim si lucram este direct influentat de progresul acesteia. Inteligenta artificiala, Robotica, Programarea web, Grafica 3D si 2D, Cloud Computing si Blockchain au devenit din ce in ce mai populare in ultimii ani, mai ales in randul tinerilor.

Generatia Z nu foloseste internetul doar pentru activitati sociale, ci si in scopuri educative. In Marea Britanie, spre exemplu, inca din 2014, a fost introdusa programarea in curicula nationala. Intentia guvernului britanic a fost de a dezvolta elevilor abilitatile necesare intr-o epoca in care tehnologiile digitale vor modela viitorul muncii.

Chiar daca la noi inca nu s-au pus bazele unui astfel de proiect national, exista centre private de cursuri IT, Programare si Robotica pentru copii si adolescenti.

De ce sunt importante cursurile IT pentru copii? Ii initiaza in meseriile viitorului!

Pasiunea copiilor si adolescentilor pentru mediul digital poate fi transformata in ceva productiv, atat pentru prezent, cat si pentru viitor. Insusirea, spre exemplu, a elementelor de baza din codare/programare sau editare Video, va asigura viitorului adult un drum lin in meseriile IT. Cunostintele MS Office (Word, Ppt, Excel) ii ajuta chiar acum la scoala si ii vor ajuta si in viitor, indiferent ce educatie vor urma sau ce loc de munca vor avea.

Cursurile de initiere in IT sau cursurile mai avansate de IT ajuta Generatia Z sa invete sa foloseasca calculatorul si altfel decat pentru jocuri! Pe scurt, ii initiaza in meseriile viitorului!

Lumea se schimba mai repede decat putem tine pasul. Site-urile web si aplicatiile sunt construite pentru a ne simplifica viata si pentru a indeplini cele mai banale sarcini, de la aprinderea luminilor pana la conducerea automobilelor autonome. Pentru a pregati copiii pentru un viitor extrem de automatizat, este imperativ ca acestia sa inteleaga elementele de baza ale programarii.

In viitor, datorita automatizarii si inteligentei artificiale, care vor creste productivitatea si cresterea economica, milioane de oameni din intreaga lume vor fi nevoiti sa-si schimbe ocupatiile.

Iata cateva exemple de meserii ale viitorului in domeniul IT:

  • Programare web. Site-uri de prezentare, magazine online, portaluri, baze de date, retele sociale, aplicatii pentru telefonul mobil…Deficitul de programatori existent la momentul actual in Romania, din cauza emigrarii, asigura noii generatii un loc de munca sigur in viitor.
  • Inginer in inteligenta artificiala. Aceasta ramura specifica a inteligentei artificiale este ideala pentru cei care au o pasiune pentru informatica si doresc o cariera intr-o industrie in crestere rapida. Inginerii folosesc date pentru a crea algoritmi complecsi pentru a programa o masinarie, pentru a indeplini si a indeplini sarcini ca un om.
  • Inginer in robotica. Pe masura ce tehnologia continua sa evolueze intr-un ritm rapid, inginerii in robotica trebuie sa analizeze, sa reevalueze, sa configureze, sa testeze si sa intretina in mod constant prototipurile, componentele robotice, software-urile integrate si masinile pe care le creeaza pentru industriile de productie.
  • Inginer in cloud. In ultimii ani, cloud computing a devenit o necesitate pentru cei care lucreaza de la distanta. Inginerii in cloud mai sunt cunoscuti si ca dezvoltatori cloud sau ingineri sysops. In unele cazuri, rolurile si responsabilitatile pot varia, dar responsabilitatea generala a unui inginer cloud este sa planifice, sa monitorizeze si sa gestioneze sistemul cloud al unei organizatii, cum ar fi Google Cloud sau Microsoft 365.

Beneficiile adiacente ale cursurilor IT

Insusirea unei „pasiuni digitale”, nu doar ca ii pregateste pe copii pentru oportunitati de cariera mai tarziu in viata, ci le si ofera o serie de beneficii si abilitati adiacente:

  • Rezolvarea mai usoara a problemelor.

Capacitatea de a rezolva probleme este o abilitate extrem de utila in viata. Cu totii ne dorim ca ai nostri copii sa devina excelenti in rezolvarea problemelor, astfel incat sa poata depasi orice impas.

Intelegerea tehnologiilor de ultima generatie si invatarea elementelor de baza ale limbajului din spatele acestora ii ajuta pe copii sa rezolve probleme intr-un mod logic si creativ.

  • Construirea increderii in sine.

Prin invatarea elementelor de baza ale lucrului cu calculatorul si ale programarii se poate schimba fundamental modul in care copiii nostri interactioneaza cu tehnologia. Cunostintele dau putere copiilor nu numai sa consume medii si tehnologie digitala, ci si sa le si creeze. Iar atunci cand creezi ceva cu propriile maini si propria minte, increderea in sine creste.

  • Imbunatatirea abilitatilor de comunicare.

Este timpul sa dezmintim acest mit: domeniul IT este o activitate individuala. Programatorii de software, inginerii in robotica lucreaza in echipa si se straduiesc, colectiv, sa atinga obiectivele stabilite. Fara o comunicare eficienta, acest lucru nu ar fi posibil.

Atat limbajul uman, cat si cel artificial se bazeaza pe semne, simboluri, structuri, inlantuiri logice. Prin urmare, cele doua limbaje se sustin reciproc.

  • Explorarea creativitatii.

Desi este un domeniu tehnic, programarea necesita foarte multa creativitate. Copiii pot dezvolta aplicatii si animatii video simple, site-uri web si multe altele, folosindu-si pentru asta atat imaginatia, cat si creativitatea.

Cursuri IT pentru Copii – De la ce varsta se recomanda?

Potrivit MIT, varsta ideala pentru ca cei mici sa inceapa sa invete despre programare, robotica sau grafica este intre 5 si 6 ani. In Romania, de regula, centrele de cursuri IT pentru copii primesc de la 8 ani in sus. Niciodata nu e prea tarziu, insa e bine de stiu ca cei mici au avantajul de a absorbi ca un burete informatiile. Decizia va apartine, desigur. Voi va cunoasteti cel mai bine copilul.

Nu stiti de unde sa incepeti? Aruncati o privire aici https://itjunior.ro/cursuri-de-it-pentru-copii/ pentru a identifica cursul potrivit pentru copilul dvs.

 

 

Foto coperta: Thomas Park via Unsplash

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.