Cabluri HDMI și transmisie semnal HDMI pe distanțe mari (100m – 20 km)

HDMI (High-Definition Multimedia Interface) este o interfață audio/video proprie pentru transmiterea datelor video necomprimate și a datelor audio digitale comprimate sau fără comprimare de la un dispozitiv sursă compatibil HDMI către un monitor de computer compatibil, videoproiector, televiziune digitală sau dispozitiv audio digital. HDMI este un înlocuitor digital pentru standardele video analogice. Interfaţa permite transmiterea semnalului digital necomprimat şi a datelor de comandă, precum şi conectarea unor echipamente conforme cu versiunea standardul HDMI.

Cablul HDMI a apărut în anul 2000, în laboratorul firmei americane Silicon Image, fiind destinat unei transmisii eficiente a imaginii digitale HD şi a sunetului digital multicanal prin intermediul unui singur cablu.

Cablurile HDMI sunt utilizate pentru conectarea unor echipamente precum tablete şi smartphone-uri, calculatoare, televizoare, aparate foto şi camere video, plăci video, playere Blu-ray, console de jocuri, receptoare de satelit şi alte dispozitive a căror funcţionare este bazată pe transmiterea de semnale audio şi video de înaltă calitate. Principalul avantaj al transferului de date prin cablu HDMI îl constituie viteza, care se obține prin utilizarea codării digitale a semnalelor video și audio.

Caracteristicile principale ale cablurilor HDMI sunt versiunea HDMI suportată şi diametrul firelor cablului (măsurat în sistemul AWG). Specificaţia HDMI defineşte, printre altele, viteza maximă de transfer. Cel mai nou standard HDMI este, în prezent, HDMI 2.1, care oferă o rezoluție HDMI maximă de 7680 × 4320p120, o adâncime a culorii de 48 biţi, o frecvenţă maximă pixeli de 1200 MHz și o lăţime de bandă maximă TMDS de 48 Gbit/s.

Momentan, cele mai multe echipamente oferă versiunea 1.3, cu o viteză de transfer de până la 10 Gb/s, însă, odată cu dezvoltarea materialelor high-definition, a crescut şi cererea pentru cabluri HDMI 1.4. Acestea pot transmite şi filme 3D HD şi permit conectarea prin intermediul lor la internet, oferind canal Ethernet HDMI, care asigură o comunicaţie bidirecţională rapidă între internet şi echipamente. Echipamentele conectate pot transmite şi recepţiona date la viteze de până la 100 Mb/s. Astfel nu mai este nevoie de un cablu de reţea separat pentru fiecare echipament HDMI, doar receiver-ul SAT/DVB-T va mai fi conectat direct la Internet.

Începând de la specificația HDMI 1.3, cablurile sunt împărțite în două categorii: versiune standard (frecvența de 75 MHz și lățime de bandă de 2,25 Gbit/s) și versiune cu viteză mare de transmisie a datelor (frecvență de 340 MHz, iar lățimea de bandă este de 10,2 Gbit /s). După lansarea HDMI 1.4, pe piață există mai multe opțiuni pentru alegerea cablurilor HDMI:

  • Cablu HDMI Standard  – până la 1080i și 720p
  • Cablu HDMI Standard cu Ethernet
  • Cablu HDMI Standard pentru sectorul automotive
  • Cablu HDMI High Speed  – 1080p, 4K 30 Hz, 3D și deep color
  • Cablu HDMI High Speed cu Ethernet
  • Cablu HDMI Premium High Speed
  • Cablu HDMI Premium High Speed cu Ethernet
  • Cablu HDMI Ultra High Speed (48G) – 4K, 5K, 8K and 10K at 120 Hz.

 

Printre cele mai populare versiuni de cabluri cu conectori specifici se numără HDMI tip A – este construcţia clasică pentru transmiterea semnalelor digitale între echipamentele audio şi video. O altă versiune, la fel de populară, este și HDMI tip C (mini HDMI), utilizată de obicei pentru conectarea echipamentelor portabile precum camere video, aparate foto sau smartphone-uri cu televizoare, calculatoare PC şi laptopuri sau playere multimedia. Cel mai mic conector HDMI, utilizat pentru transmiterea de semnale între dispozitivele mobile – smartphone-uri şi tablete, este HDMI tip D (micro HDMI).

Transmisii de semnal HDMI pe distanțe mari (100 m – 20 km)

În general, cablurile HDMI se pot cumpăra la lungimi care să permită conectarea dispozitivelor din interiorul unei locuințe. În mod obișnuit, pentru a conecta orice dispozitiv portabil la un laptop  este suficient un cablu cu o lungime de câțiva metri, dar dacă trebuie să conectăm un televizor, este posibil să fie nevoie de un cablu cu o lungime de 10 metri sau chiar mai mare.

Cum procedăm, însă, dacă – din diferite motive – dorim să extindem distanța de transmisie a datelor la mai mult de 100 m sau chiar la distanțe de 20 km, fără să pierdem din calitatea transmisiei, astfel încât echipamentele conectate HDMI să poată fi accesibile în mai multe locații?

Soluția pentru extinderea distanței de transmitere a semnalului de ieșire de la sursa prin HDMI o constituie utilizarea unui extender (convertor). Acesta constă fie dintr-un singur echipament, fie dintr-o o pereche de echipamente cu alimentare externă sau cu alimentare cu 5VDC de la sursa HDMI.

Schema unui sistem HDMI > IP convertor/extender (punct-la-punct, prin cablu UTP)

 

Ethercom oferă o gamă largă de extendere HDMI pentru diferite tipuri de cablu, ambele pentru conexiuni punct-la-punct sau punct-la-multipunct. Adițional, există tipuri de convertoare ce permit controlul la distanță a sursei semnalului HDMI, prin transmisia înapoi a semnalului IR de la telecomanda dispozitivului sursă.

Una dintre cele mai la îndemână soluții o constituie extenderul HDMI+USB over IP H3613 Signal-HD, care poate fi folosit pentru a conecta, pe o distanță de 100 m, o sursă de semnal HD precum DVD player, DVR sau NVR la un televizor /monitor HD, folosind un cablu UTP CAT5e/6. Setul include sender şi receiver, iar porturile USB ale extenderului permit controlul de la distanţă al unor echipamente de tipul DVR/NVR cu ajutorul unui mouse.

 

Utilizarea extenderului

 

Setul este perfect pentru conectarea unei surse de semnal HDMI HD precum receiver de satelit, player Blu-ray sau consolă de jocuri la un monitor/ TV / proiector HD. Pentru conectare este necesar doar un singur cablu relativ subţire, ce poate fi mascat cu uşurinţă.

 

Vă invităm să urmăriți acest tutorial de instalare pentru Extenderul HDMI la IP: Signal HD (cu extensie USB)

2 Comments

  1. Andrei Dec 23, 2021
  2. Marius Jan 5, 2022

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.