Distanța dintre galaxii – Metoda Parallax

Pentru a putea înțelege Universul nostru, trebuie mai întâi să îl măsurăm. Galaxiile par niște blocuri, componente ale Universului așa că trebuie să măsurăm distanța până la ele. Din moment ce distanța până la galaxiile îndepărtate nu poate fi măsurată direct, vom aduce în discuție câteva metode prin care putem afla distanțele până la galaxiile ceva mai apropiate. Există 3 metode principale prin care se poate calcula această distanță, prima, metoda parallax, ne oferă o măsurătoare absolută. Celelalte două ne oferă doar date relative, aproximative.

Distanța dintre galaxii – Metoda Parallax

În timp ce Terra se deplasează pe orbită, nu ai cum să vezi o stea apropiată în același loc pe cer, în două momente diferite. Acest efect se numește parallax și luând în considerare distanța dintre stele, chiar și până la cele mai apropiate, este mereu foarte mic. Abia în 1838, Fredrich Bessel a reușit să măsoare distanța parallax a stelei 61 Cygni, care se află la 11 ani lumină depărtare. Această metodă este singura capabilă să ne ofere o cifră precisă referitor la distanța până la stele.

Terra se mișcă pe orbită în timp ce o stea apropiată pare să se miște în sens invers pe cer. Prin această metodă se pot calcula distanțe de maxim 1000 parsec (1 parsec = 3.26 ani lumină). Prin intermediul acestui procedeu, sateliții Hipparcos au reușit să cartografieze peste 120.000 de stele. Dacă folosirea interferometriei în optică este restricționat, din contră, putem construi interferometre care să lucreze cu lungimile de undă , cât de mari ne dorim noi. VLBA (Very Large Base Array) reprezintă o serie de radio telescoape ale căror antene sunt îndreptate spre întreg teritoriul SUA, din Puerto Rico până în Hawai.

Din moment ce baza este foarte mare, unul poate separa sursele foarte precis. Folosim această soluție pentru a aplica metoda parallax pe distanțe mult mai mari decât cele vizibile. Cu această metodă, VLBA a reușit să măsoare distanța galaxiei NGC 6264 cu precizie. Galaxia este localizată la 450 Mal (140 Mpc) cu o precizie de 9%. Desigur, această metodă funcționează doar în cazul galaxiilor care emit unde radio. Corelarea acestei măsurători cu alte metode va permite o măsurătoare mai precisă la distanțe mari.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.