Solutii pentru a izola fonic locuinta

Izolarea fonica a locuintei pare sa fie solutia ideala daca iti doresti sa diminuezi din zgomotele ce se aud de la tavan, din peretii laterali. Apartamentele despartite de pereti subtiri sunt un motiv solid pentru care orice proprietar isi doreste asta.

Aceasta abordare este mai degraba specifica studiourilor de inregistrari, a spatiilor special dedicate concertelor si activitatilor conexe acestora. Dar iata ca in ultimii ani si pentru spatiile rezidentiale se observa un interes crescut in ceea ce priveste izolarea fonica. Aceasta ar trebui realizata profesional, indiferent de tipul de spatiu despre care vorbim.

Mare parte dintre doritori au in vedere izolarea fonica a dormitoarelor, pentru ca acolo unde se petrec si orele de odihna este important de avut cat mai multa liniste si intimitate. Se pot izola peretii, pardoseala sau tavanul. Iata si ce recomandari fac specialistii:

Izolarea unui singur perete nu este de ajuns. Desi se crede ca peretele de unde se aude cel mai tare zgomotul din vecini ar trebui izolat fonic pentru a scapa de probleme, aceasta abordare este ineficienta. Zgomotul se propaga prin peretii alaturati.

Materialele achizitionate trebuie sa fie de la furnizori de incredere si sa respecte standardele de calitate. Conteaza spre exemplu densitatea materialului fara de care izolatia fonica nu are cum sa fie la nivelul asteptat. Emexon System, cu pagina oficiala emexon.ro, pune la dispozitie solutii pentru izolarea plafoanelor, pardoselilor sau a peretilor. Propunerea lor se bazeaza pe structura de tip masa-resort-masa.

Pentru a realiza o izolare fonica corecta iata care sunt elementele de baza:

  • Cuplarea elastica

O metoda eficienta este reprezentata de bride si amortizoare acustice SENOR.

  • Absorbtia fonica

Materialele fono-absorbante sunt de doua tipuri, cele fibroase si cele cu structura deschisa. In primul caz vorbim despre vata minerala, pasla. Densitatea recomandata pentru acestea este de 40-90 kg/mc. Important de precizat ca in cazul unei densitati mai mici nu va exista aceeasi rezistenta, astfel ca energia undelor sonore nu este disipata.

In cazul materialelor cu structura celulara deschisa vorbim despre spuma poliuretanica flexibila, cea melaminica sau placile Stratocell Whisper. De precizat la acest capitol ca sunt materiale precum pluta sau spuma poliuretanica rigida, care actioneaza ca izolant termic, nu si fonic.

  • Amortizarea vibratiilor

Solutia recomandata este membrana autoadeziva Tecsound. Aceasta amortizeaza vibratiile si creste semnificativ masa.

  • Cresterea masei

Este important ca plafonul sau peretii sa fie cat mai grei. Tinand cont si de raportul calitate/pret alegerile comune sunt legate de gips carton, de placaj sau OSB. Recomandarea este insa de a folosi cate 2 placi de gips carton fonic sau o placa speciala SoundBoard, de grosime 12,5 mm.

Pentru fiecare dintre cele 4 elemente exista o importanta deosebita si nu se pot inlocui. In lipsa unui element din cele amintite, izolatia fonica nu are cum sa fie realizata profi. Emexon System ofera solutii optime, materiale de calitate, pentru ca indiferent de tipul de incapere ce se doreste a fi izolat aceasta misiune sa fie dusa la bun sfarsit, rezultatul fiind garantat. Atentie insa si la alte surse de transmitere a zgomotelor.

One Response

  1. Laurentiu May 31, 2021

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.