13.6 miliarde de ani mai târziu, astronomii au găsit indicii despre primele stele din Univers

Primele observații despre stelele Universului sugerau că acestea s-au format la 180 de milioane de ani de la Big Bang. Semnalele radio folosite pentru a face aceste observații sprijină teoriile legate de formarea Universului timpuriu. La început, Universul era format din gaze – în principal hidrogen – și materie grea cunoscută drept materie neagră. De-a lungul timpului, buzunare de hidrogen s-au prăbușit și s-au format primele stele, așa a luat naștere lumina.

Până acum, nimeni nu știa exact când exact a apărut această lumină, însă un grup de astronomi au captat un semnal radio foarte slab care a călătorit 13.6 miliarde de ani pentru a ajunge pe Terra. Acest semnal ne spune că primele stele din Univers se formau la 180 de milioane de ani de la Big Bang. Lumina ultravioletă de la aceste stele iradia hidrogenul din jurul lor, apăreau niște unde radio detectate pe Terra. Aceste semnale au permis cercetătorilor să afle mai multe detalii despre acea perioadă misterioasă de la începutul Universului.

Din moment ce e dificil să vezi în timp așa de mult cu telescoapele clasice, o echipă de astronomi a ascultat semnalele radio apărute la începutul Universului folosind o antenă din deșertul australian. Ideea era că hidrogenul care plutea în Univers în acea perioadă absorbea lumina UV de la primele stele. Gazul se transforma ulterior, absorbind radiațiile rămase de la Big Bang.

Această transformare cauza unde radio care au ajuns pe Terra 13.6 miliarde de ani mai târziu. Acest semnal radio era foarte slab iar planeta noastră foarte gălăgioasă. La fel ca întreaga galaxie. Pentru a separa semnalele de fundal, cercetătorii au orientat antena către cer și au petrecut sute de ore deslușind care sunt sunetele din apropiere și care sunt cele care vin de la depărtare.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.