Robotul Opportunity al celor de la NASA a rezistat 5000 de zile marțiene pe Planeta Roșie

Opportunity

The Mars rover, named Opportunity, is shown in this artist conception released by NASA. A Delta II rocket is scheduled to launch Opportunity on Saturday June 28, 2003 from the Cape Canaveral Air Force Station in Cape Canaveral, Fla. carrying the vehicle. (AP Photo/NASA/HO)

Sâmbăta trecută, robotul Opportunity al celor de la NASA a sărbătorit o aniversare monumentală: a supraviețuit 5000 de zile pe Planeta Roșie. O cifră incredibilă pentru un mic roboțel care fusese de fapt proiectat să reziste doar 90 de zile. În acest moment, pe Marte există 2 roboți ai NASA, acest Opportunity și bineînțeles, mult mai celebrul Curiosity.

Robotul Opportunity a fost lansat cu ajutorul unei rachete Delta II pe 7 iulie 2003, alături de un robot geamăn numit Spirit. Cei doi au aterizat pe Marte la o distanță de trei săptămâni unul față de cealaltă în luna ianuarie 2004, ducându-se în puncte opuse ale planetei. Pe 25 ianuarie 2004 a fost considerată prima zi marțiană pentru Opportunity, întrucât a fost ziua în care a aterizat. De precizat faptul că o zi pe Marte ține cu 40 de minute mai mult decât una pe Terra și se numește „Sol”.

NASA plănuise doar 90 de Sol pentru Opportunity și Spirit, întrucât cercetătorii nu credeau că cei doi roboței vor supraviețui unei ierni pe acea planetă. Iarna pe Marte ține de două ori mai mult ca pe Terra. Apoi, cei doi roboți au aterizat și în emisfera sudică, unde nu ajunge prea multă lumină de la Soare, aceștia având nevoie de energie electrică pentru a funcționa. Problema a fost rezolvată prin rotirea roboților către nord. Spirit a rezistat doar 4 ierni pe Marte, fiind pierdut într-o dună de nisip.

Opportunity însă rezistă vitejește, reușind să călătorească și vreo 28 de mile în tot acest timp. Acest robot a fost cel care a scos la iveală faptul că Marte a avut cândva apă lichidă. În acest moment, Opportunity se află în canalul „Perseverence Valley” ajutând la elucidarea misterului prin care acea regiune s-a format, din punct de vedere geologic.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.