Cum sunt astronomii afectați de monedele virtuale

Aron Parsons se luptă să descopere prima stea care s-a format în Universul nostru, în urmă cu peste 13 miliarde de ani. Din păcate, în calea lui stau monedele virtuale. Cum e posibil așa ceva?

Ei bine, din cauza monedelor precum Ethereum, pe piață nu prea mai sunt plăci video, motiv pentru care și prețurile acestor produse a început să crească. Fără aceste plăci video, astronomii precum Parsons nu-și pot face treaba. Parsons lucrează cu telescoape radio făcute din sute de antene ce captează undele venite din cosmos. Aceste date trebuie procesate în timp real de un super computer pentru a crea o hartă pe cer pe care Parsons va puncta stelele vechi, reușind într-un final să înțeleagă cum s-a transformat Universul din plasmă fierbinte în planete și galaxii.

În acest moment Parsons încearcă să-și upgradeze telescopul numit HERA – Hydrogen Epoch of Reionization Array la un total de 350 de antene în Africa de Sud, însă a aflat săptămâna aceasta că plăcile video necesare pentru a procesa aceste date și-au dublat preșurile: de la 500 la 1000 de dolari bucata. Astfel, va avea nevoie de 32.000 de dolari în plus pentru a finaliza upgrade-ul, bani care s-ar fi putut duce la studenții care vor să-și termine studiile în acest domeniu.

Minarea de monede virtuale nu a dus doar la creșterea preșurilor pentru plăcile video de tot, ci și la creșterea consumului de energie electrică. În acest moment, cei doi mari producători de cipuri video de pe piață AMD și Nvidia nu fac față comenzilor.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.