Telescopul Hubble a surprins apă pe satelitul Europa

Există mai multe dovezi conform cărora, apa erupe din interiorul scoarței de gheață a satelitului Europa, ce orbitează în jurul planetei Jupiter. NASA a anunțat descoperirea astăzi la o conferință de presă, conferință la care s-a discutat și despre satelitul Enceladus al planetei Saturn, despre care se crede că ar suporta condiții optime pentru viață.

O posibilă erupție a fostă zărită pentru prima dată de telescopul Hubble al celor de la NASA în 2016. Acum, telescopul a surprins altă erupție care pare să aibă o înălțime de 99 de kilometri. Erupția precedentă a avut loc în 2014 când telescopul NASA a surprins o anomalie înaltă de 48 de kilometri. Astfel, e posibil ca asemenea erupții să aibă loc frecvent în zonă. Cu toate că agenția nu a venit cu o explicație logică pentru aceste erupții, cercetătorii cred că aceasta este apă sărată provenită din vastele oceane aflate sub scoarța planetei. De asemenea, se pare că aceste erupții provin dintr-o regiune caldă a satelitului, unde există crăpături în scoarța de gheață.

Evident, acest loc devine unul foarte interesant pentru o vizită și NASA are de gând să construiască un modul pentru acest voiaj. Misiunea Europa Clipper care se va lansa în anul 2020 include trimiterea unui vehicul pe acea lună, sau mai bine zis în oceanele acelei luni. Modulul va fi echipat cu o cameră foto cu ultraviolete asemenea telescopului Hubble, doar că imaginile surprinse vor fi de  la o distanță de mii de ori mai apropiată. De asemenea, la bordul navetei vor fi și instrumente pentru a analiza din care sunt particulele din jurul satelitului Europa.

„Dacă sunt erupții pe Europa, așa cum suspectăm acum, Europa Clipper va rezolva misterul” spune Jim Green, director NASA pe parte de științe planetare.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.