Stea flămândă înghițind spațiul – zărită pentru prima dată

IRAS 05413-0104Când o stea se naște, are nevoie de anumite gaze și de un anumit praf pentru a deveni o stea mare și puternică precum soarele nostru. Acum, pentru prima dată, cercetătorii au observat direct o stea aflată în stadiul de „hrănire”. Descoperirea publicată în Science Advances, pune capăt unei vechi dezbateri referitoare la ce anume se întâmplă atunci când o stea se naște. Folosind radio telescoape de mare putere, cercetătorii au înregistrat un disc format în jurul stelei IRAS 05413-0104. Aceste discuri rotative sunt alcătuite din materie interstelară, inclusiv fier și silicat, și hrănesc centrul stelei cauzând mărirea dimensiunii. În acest caz de stea nou născută, discul chiar avea aspect de hamburger, potrivit studiului.

„Există o bandă neagră în mijloc unde temperaturile sunt mai joase, în timp ce temperaturile ridicate se află în partea de sus și cea de jos. Acolo, materia este încălzită de centrul stelei. Cred că este vorba despre o descoperire foarte interesantă. Niciodată nu am mai văzut așa ceva” spune Chin-Fei Lee, cercetător la Institutul de Astronomie și Astrofizică din Taiwan.

Asemenea discuri de accelerare au mai fost zărite în jurul stelelor mai bătrâne și mai mari în trecut, dar niciodată în jurul unei stele atât de mici. steaua are o masă cuprinsă între o cincime și o treime din cea a soarelui și o vârstă de doar 40.000 de ani, în timp ce soarele se află aici de 4.5 miliarde de ani. Discul de accelerare al IRAS 05413-0104 pune capăt și dezbaterii referitoare la modul în care o stea se naște. Până acum, astrofizicienii nu erau siguri dacă aceste discuri se formează sau nu în jurul stelelor tinere. Simulările pe calculator sugerează faptul că aceste câmpuri magnetice din stelele tinere ar putea fi prea intense, stopând discurile din rotație și din acumularea de materie. Acum, că știm că nu se întâmplă așa, această dispută a fost încheiată.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.