Sonda New Horizons a celor de la NASA intră în hibernare. Află de ce

New HorizonsSonda spațială New Horizons a celor de la NASA, faimoasă pentru drumul său până la Pluto din vara lui 2015, urmează să intre în hibernare o bună perioadă de vreme, în timp ce se îndreaptă către următoarea destinație aflată la marginea sistemului solar. Pe data de 7 aprilie vehiculul a intrat în hibernare, un mod în care instrumentele de la bord sunt oprite complet. Acest somn prelungit, care va dura până pe data de 11 septembrie, are scopul de a proteja sonda și de a reduce uzura.

Cel mai mare beneficiu al hibernării este faptul că vehiculul are nevoie de mult mai puțină supraveghere de pe Terra. Echipa New Horizons a pregătit următoarea misiune în ansamblu, respectiv aterizarea pe o bucată de gheață aflată la marginea sistemului solar care nu a fost vizitată niciodată. „Hibernarea mai eliberează echipa, este singurul motiv pentru care facem chestia asta” spune Alice Bowman, manager de operațiune pentru New Horizons.

Pe 1 ianuarie 2019, sonda New Horizons trebuie să se întâlnească cu un obiect numit 2014 MU69. Descoperit în 2014, asteroidul din gheață se află în centura Kupier – „norul” din piatră care orbitează în spatele planetei Neptun. Această destinație a fost selectată în 2015 și a fost aprobată de NASA în 2016. Evenimentul va fi unic, pentru prima dată o sondă va ajunge în centura Kupier. De atunci, echipa New Horizons se pregătește continuu. A schimbat traiectoria sondei de câteva ori iar acum, au decis că e momentul să schimbe modul de operare. Cercetătorii au pus modulul în hibernare.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.