Anvelope de iarnă noi sau second hand?

Anvelope de iarnăÎn România au început să se dezvolte niște business-uri unice în lume. Avem mai mult centre de dezmembrări decât farmacii și evident, centre din care poți cumpăr cauciucuri second hand pentru mașina ta. Dacă într-un fel poți face un efort și înțelege nevoia de a cumpăra piese auto din dezmembrări, puterea de cumpărare a românilor fiind mereu infimă, faptul că se cumpără anvelope second hand te bagă un pic în ceață. De ce ai face acest lucru atât timp cât ai un singur avantaj, și 10 dezavantaje uriașe?

Singurul avantaj al anvelopelor second hand se leagă evident de preț. Românii sunt dispuși să renunțe la siguranță pentru 70 de lei. Dacă veți intra pe www.anvelomag.ro, veți vedea de exemplu că un cauciuc pentru jante de 14 inci, cu dimensiunile 165/65/14 costă cam 130 de lei. De la centrele de cauciucuri second hand, îl vei cumpăra probabil cu 70 – 80 de lei, consumat aproape 70% și acum vine întrebarea mea logică: de ce ai risca siguranța ta pentru 70 de lei? Ce mai sunt 70 de lei în ziua de azi? Că nu poți spune că faci o economie extraordinară cu acești bani.

Românii nu înțeleg din păcate faptul că în sezonul rece, mai ales în condiții de gheață și zăpadă, cauciucurile de iarnă sunt imperios necesare. Evident, cu cât au floarea mai mare cu atât vor oferi o aderență mai bună și o siguranță mai mare. Degeaba cumperi anvelope second hand cu 70 de lei dacă au toată floarea consumată, sau voi credeți că există un standard pentru produsul numit la noi „anvelopă second hand”?

Nici vorbă, șmecherii aduc cu dubele sau cu camioanele de prin Germania ce aruncă nemții pe la tomberon. Ca să nu mai recicleze, nemții preferă să dea anvelopele uzate românilor, uneori gratis, alteori la bani de nimic. Evident că nu vor fi toate uniform uzate, evident că acestea nu vor avea o floare care să corespundă siguranție rutiere pe timp de iarnă. Simpla inscripție MS de pe aceste cauciucuri te scapă de amendă, dar nu-ți salvează și viața în caz de pericol.

Anvelopele de iarnă trebuie cumpărate întotdeauna noi. Adică înțeleg, distrugi un cauciuc și poate că pe moment nu ai 130 de lei să cumperi unul nou. Ok, s-a întâmplat o dată, dar asta nu înseamnă că trebuie să cumperi mereu second hand. Ca măsură de avarie este în regulă, dar să mergi pe cauciucurile second hand întotdeauna mi se pare cel puțin o prostie și o inconștiență. Știu că la noi totul se face doar de fațadă pentru a scăpa de amendă, dar în realitate pericolele sunt mult mai mari. Sper să conștientizați importanța unor cauciucuri de iarnă de calitate pe mașina voastră și să stați cât mai departe de achiziția cauciucurilor second hand.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.