Google și Facebook vor construi cel mai rapid cablu Transpacific

transpacificUn cablu subacvatic lung de aproape 13.000 de kilometri va lega Hong Kong de Los Angeles. În cât timp? Până în maxim 2018. Cablul va transfera datele Facebook, Google și ale altor companii cu o viteză de 120 TB/s. Astfel, acest cablu va deveni cel mai nou cablu de date trans-Pacific și cel mai performant. Momentan, recordul de performanță este deținut de cablul celor de la Google care leagă Japonia de Statele Unite.

Te Conectivity, unul dintre contractori care va ajuta la construcția cablului, a spus într-un comunicat de presă faptul că acesta va avea o viteză mai mare mulțumită unei noi lungimi de undă pentru fibra optică. În acest moment, cablurile folosesc banda C pentru transmiterea de date, o frecvență radio cuprinsă între 4 și 8 GHz, dar noul cablu va folosi banda L, cu o frecvență cuprinsă între 1 și 2 GHz.

„Cablul va oferi cea mai mică latență din lume pentru ruta Hong Kong – Statele Unite și va fi primul din lume care se va conecta direct folosind transmisia ultra-high-capacity” spune Wei Junkang, director Pacific Light Data Communication Company cu sediul în Hong Kong.

Facebook, alături de Google este principalul investitor al acestui cablu care va putea fi upgradat pe viitor. Pe măsură ce Facebook se va dezvolta, cablul va putea fi îmbunătățit astfel încât să se evite fenomenul bottleneck.

Cablul este proiectat pentru a uni data centere masive doar. Nu se știe deocamdată dacă utilizatorii Facebook sau Google vor simți o îmbunătățire a serviciilor. Majoritatea țărilor asiatice, inclusiv Coreea și Singapore dețin cele mai rapide viteze la internet din lume, ala că acest cablu nu va reuși decât să le aducă un plus de performanță.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.