Biserica s-a modernizat. Preoții pot cumpăra veșminte online

vesminteAm mai discutat noi în trecut despre biserică, preoți, trendul pe care acest concept începe să-l urmeze în societatea contemporană. Am ajuns atunci la concluzia că harul este din ce în ce mai absent, majoritatea celor care frecventează Facultatea de Teologie o fac doar pentru că sunt credincioși, dorind de asemenea un job pe viitor care să îi țină departe de lipsurile materiale.  Ei bine, e ceva normal după părerea mea pentru că nu putem să ne așteptăm la o mentalitate veche de 2000 de ani în sânul bisericii, drept dovadă și faptul că astăzi avem parte de o instituție modernă.

Cel mai bun exemplu este www.vesmintebisericesti.ro, locul de unde preoții pot cumpăra veșminte bisericești de foarte bună calitate, cu modele complexe și foarte bine lucrate. Deși nu sunt cel mai bisericos om de pe planetă, pot spune că-mi plac aceste haine vândute online, nu am văzut prin oraș pe la preoți așa ceva. Adică au ei lucruri frumoase, dar cele de pe acest site mi se par extraordinare. Biserica s-a modernizat și odată cu ea, și micile industrii care au ținut-o în picioare timp de sute de ani. E ceva cât se poate de normal să fii preot în ziua de azi și să cumperi haine pentru slujbă online.

Cred că-mi place mult mai mult acest aspect de nou al bisericii contemporane. Nu spun faptul că ar fi fost mai bine dacă ar fi rămas încastrată în ale ei tradiții, ci doar faptul că toată lumea merge înainte, evoluează. De aici și trendul bisericii din România de a avansa pe scara socială și tehnologică. Să slujești pe Dumnezeu nu înseamnă să stai departe de tehnologie pentru că vrem sau nu să recunoaște, preoții sunt oameni ca noi toți și au nevoie de tehnologie la fel de mult. Păi cum ar fi existat biserica în ziua de azi fără televiziuni, radio și tipografii?

Da, știm cu toții faptul că în 2016, biserica este destul de prinsă de acest mediu al telecomunicațiilor, al expunerii și este un lucru bun pentru că prin intermediul programelor pe care le promovează la radio și la TV, instigă la iubire și dragoste de aproape, nu la violență și ură cum vezi pe celelalte canale. E foarte important acest aspect: faptul că biserica din România se folosește de tehnologie pentru a face bine, nu pentru a distruge. Modernizarea bisericii din punctul meu de vedere nu a avut decât influențe pozitive asupra societății și mă bucur că oamenii au ales să evolueze, nu să se baricadeze prin munți la mănăstiri, unde să trăiască rupți de civilizație și de tehnologie până la adânci bătrâneți.

Sunt curios cum va evolua biserica pe viitor, cum va adopta tehnologia nouă cu care deja se pare că face treabă destul de bună…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.