Este rentabilă o centrală termică pe peleți?

 

Încălzirea casei în România poate să fie o problemă destul de mare pe timp de iarnă. De ce? Păi pentru că depinzi mereu de alții. Dacă alegi să cumperi o centrală termică pe curent electric vei sta în frig din cauza vecinilor care bagă 10 reșouri în priză și cedează întreaga instalație. Bine, nu e vina lor, e vina celor care au rețeaua în întreținere că nu o modernizează. Avem aceeași rețea ca pe vremea lui Ceaușescu dar consumul a crescut de 100 de ori. De asemenea, dacă te încumeți la o centrală termică pe gaz o să fie probleme cu randamentul din cauza presiunii gazului care scade foarte mult atunci când e frig. Singura soluție care mie unul mi se pare fezabilă rămâne prin prisma unor centrale termice pe peleți.

De ce aceste centrale termice pe peleți sunt mai bune?

Păi e oarecum acea idee că nu mai depinzi de nimeni. Nu mai ai treabă cu penele de curent cauzate de vecini și de instalații, nu mai depinzi de furnizorul de gaze și de presiune. Peleții sunt niște bucăți de lemn presat, rumeguș cu alte cuvinte, pe care le ai în curte. Le bagi în centrală ca pe lemne, doar că totul este mai curat iar randamentul este mult mai bun față de o sobă convențională pe lemn. Există peste tot pe internet discuții privind centralele termice pe peleți, chiar aveți ce citi în cazul în care vă interesează subiectul.

Mie personal, centrala termică pe peleți mi se pare genul de soluție care se poate aplica oriunde, în special celor care locuiesc la case. Acestea sunt foarte recomandate atunci când este de încălzit o suprafață mare de genul pensiuni, ori case ce depășesc 3-4 camere ca dimensiune.

Rămâne la alegerea voastră dacă optați pentru centralele termice normale pe curent sau pe gaz sau dacă sunteți dispuși să faceți o investiție mai mare într-o centrală termică pe peleți. Pe lângă randament și fiabilitate, acestea din urmă sunt mult mai ieftin de exploatat. Peleții sunt destul de ieftini comparativ cu curentul electric sau gazele naturale.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.