Sa nu ai prea mare incredere in factory reset pentru telefonul Android

Daca iti vinzi telefonul, il imprumuti unui prieten sau pur si simplu iti doresti sa revina la setarile din fabrica, iti pui toate bazele in setarea Factory Reset. Asa cum ii spune si numele, aceasta setare ar trebui sa stearga intreg continutul telefonului, setari, date, poze, contacte si sa ti-l aduca in starea in care era in momentul in care l-ai scos din cutie pentru prima data.

Ei bine, lucrurile nu functioneaza intotdeauna cum trebuie pentru ca un studiu recent al Universitatii Cambridge arata faptul ca aproximativ 500 milioane de dispozitive android nu sunt resetate in adevaratul sens al cuvantului dupa aplicarea setarii Reset to Factory Settings. Ba chiar mai rau, peste 630 de milioane de dispozitive nu sterg in totalitate datele utilizatorului de pe cardul SD, lasand in urma destula informatie pentru a se putea decripta chei de securitate ce protejaza anumit content.

Piata de second hand amenintata

“Extragerea datelor din dispozitive revandute sau second hand incepe sa devina o problema din ce in ce mai mare. Aceasta piata de second hand este valoroasa pentru vanzatorii ce-si dau seama ca pot vinde la pret bun dispozitivele cumparatae cu bani gri pana nu demult. Astfel, aceasta problema cu stergerea datelor din telefoane ar putea sa creeze reale probleme pietii second hand. ”

Acest studiu se bazeaza pe testarea a 21 de modele de telefoane mobile, marci diferite, resetate la setarile din fabica, telefoane ce ruleaza de la Android 2.3 pana la Android 4.3. in fiecare caz, telefoanele au retinut cateva date elementare chiar si dupa resetare.

Care sunt solutiile?

Ei bine, cercetatorii au venit cu doua solutii, niciuna spectaculoasa, insa sunt solutii. Prima din ele se refera la o aplicatie care imediat dupa resetarea le setarile initiale sa umple cu date false telefonul iar cea de-a doua se refera la folosirea unor parole extrem de lungi pentru encriptarea totala a mediului de stocare.

One Response

  1. Ana Timofte Jun 5, 2015

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.