Ce trebuie sa avem in minte atunci cand cumparam un monitor?

Monitorul cu siguranta va fi util doar celor care sunt adeptii desktopurilor. Cei care raman cu laptopurile in preferinte, nu au motive sa citeasca acest articol. Ei bine, pe masura ce avansam ca si civilizatie, tehnologia veche incepe sa se ieftineasca pe masura ce alta de ultima generatie apare. Cam acesta este mersul… Asadar, ce trebuie sa avem in minte atunci cand mergem sa cumparam un monitor.

  1. In primul rand dimensiunea. Dimensiunea display-ul de multe ori este cea care dicteaza rezolutia. Cel putin asa era pe vremuri, nu se putea oferi rezolutie ridicata intr-un monitor de 15 inch de exemplu. Tineti cont de faptul ca in magazine un, monitor etichetat de 23 sau 24 inch va fi probabil de 23.6 inch in realitate. Asadar, fiti siguri ca intelegeti chestia asta legata de dimensiune. Stiu ca nu multi sunt cei care tin la acea jumatate de inch, insa pretentiosi exista peste tot.
  2. Aspectul sau “Aspect Ratio”. Cele mau uzuale monitoare au un aspect ratio 16:9 sau 16:10, 16:9 fiind folosit de HDTV. Mai exista si 21:9 insa nu sunt asa des intalnite.
  3. Rezolutia. Rezolutia nativa a monitorului, sau cea naturala este cea care conteaza cel mai mult. Prin rezolutie nativa se intelege rezolutia pe care monitorul o reda in starea lui naturala, fara sa apara extrapolarea sau unirea pixelilor. Rezolutia nativa difera in functie de dimensiune dupa cum avem:

 21″ (Widescreen): 1920×1080 (WUXGA)

 22″ (Widescreen): 1920×1080 (WUXGA)

 24″ (Widescreen): 1920×1080 (WUXGA)

27″ (Widescreen): 2560×1440 (WQHD)

 30″ (Widescreen): 2560×1600 (WQXGA)

                                   30+” (Widescreen): 3840×2160 or 4096×2160 (UHD or 4K)

  1. Display-ul. Display-ul se imparte in doua categorii, lucios sau mat. Din acest punct de vedere, producatorii nu dau de ales cumparatorilor, nu este alegerea lor atunci cand se lanseaza un produs nou pe piata. Cele mai folosite ecrane sunt cele glossy/lucioase si asta din cauza faptului ca acestea sunt capabile sa redea culorile mai bine in conditii de lumina slaba. Dezavantajul consta in faptul ca pe aceste ecrane apare reflexia. Nu se recomanda folosirea monitoarelor glossy in incaperi cu lumina puternica sau chiar inafara incaperilor, reflecta lumina destul de serios si devin aproape inutilizabile. Se recomanda in acest caz monitoarele cu ecrane mate.
  2. Contrastul. Contrastul nu este altceva de cat diferenta dintre cel mai intunecat si cel mai luminos punct de pe ecran. Aici apare o mica pacaleala care tine sa deruteze… Producatorii afisaza in reclama un contrast dinamic de zeci de mii, sute de mii, milioane la 1. Ei bine, acele monitoare trebuie evitate. Intotdeaunat cautati pe cele care afisaza contrastul real, ceva de genul 1000:1, capabil sa ofere un negru adanc si un alb mai luminos.
  3. Timpul de raspuns. In mod normal, ochiul si simturile noastre nu percep acele milisecunde cu care se lauda unii producatori. Un monitor normal are cam 5ms response time. Cele concepute pentru gaming au 1-2 ms response time. (cele cu tub au 0 ms response time si inca mai sunt folosite pentru diverse competitii de jocuri online gen Counter Strike).
  4. Unghiurile de vizualizare. Intotdeauna cautati monitoarele cu unghiuri de vizualizare cat mai mari, altfel, veti fii fortati sa stati cu privirea perpendicular pe ecran pentru a vedea imaginea ne alterata.
  5. Ultimul aspect de care trebuie sa tineti cont atunci cand mergeti sa cumparati un monitor, reprezinta conectivitatea. In ziua de azi nu ar mai trebui sa foloseasca nimeni DSUB-15 sau mai bine zis VGA. Este un semnal analogic si destul de vechi. E pe pamant de cand lumea si e timpul sa se treaca la digital. Asadar, cautati monitoare care ofera conectivitate DVI, HDMI sau Displayport.

Cam acestea ar fi cateva aspecte legate de monitoare. Nu ma apuc sa intru in discutii despre tipul de ecran TN, IPS sau PLS caci acestea din urma sunt destul de scumpe si nu cred ca fac obiectul acestei discutii. Cine vrea sa isi cumpere un monitor PLS nu are nevoie de aceste explicatii, zic eu…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.