India pierde comunicarea cu robotul lunar chiar înainte de aselenizare

Ceea ce trebuia să fie prima aterizare ușoară de robot indian pe Lună astăzi, s-a transformat într–un mare eșec. Robotul Vikram s-a prăbușit pe suprafața lunii în timp ce cobora și se pregătea de aterizare. Dacă proiectul ar fi avut succes, India ar fi devenit cea de-a 4-a țară care ar fi reușit să aterizeze un robot pe lună. Deocamdată, doar SUA, Rusia și China au reușit această performanță.

Robotul Vikram era o parte crucială a misiunii Chandrayaan-2 — un proiect menit să studieze polul sud al Lunii, despre care se cunosc foarte puține lucruri în prezent. Se spune că aici ar exista gheață și chiar apă. Țelul Chandrayaan-2 era să aterizeze vehicule în această regiune și să vadă efectiv câtă gheață și cât apă există acolo. Vikram avea la bord și un roboțel pe nume Pragyan, care era echipat cu un seismometru și un aparat care putea emite raze X, astfel încât să se poată colecta informații despre compoziția solului. Cu câteva minute înainte să înceapă aselenizarea propriu zisă, Vikram a trimis date către centrul de comandă conform cărora era abătut de la traseul inițial. Când robotul a ajuns la 2.1 kilometri deasupra lunii, India a pierdut complet comunicațiile cu el.

Nu este pentru prima dată când India eșuează lamentabil în a ateriza un robot pe suprafața lunii. Primul eveniment a avut loc în 2008, în timpul misiunii Chandrayaan-1.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.