Nașterea unei stele

Un nor molecular uriaș reprezintă un nor gros de gaze și praf, suficient de rece cât să permită unor molecule mai simple sau mai complexe să apară. Temperatura unui asemenea nor este de 15K sau -258 grade Celsius. Acest nor conține materiale cu o masă cuprinsă între 100.000 și câteva milioane de mase solare. Componenta principală este hidrogenul dar se găsesc și molecule organice complexe bazate pe carbon. Este vorba despre moleculele care sunt baza vieții, așa cum o știm cu toții.

Un exemplu din apropiere poate fi găsit în Nebuloasa Orion: M42, se află la 1500 ani lumină de noi. Acest nor este aprins de lumina ultravioletă produsă de cele 4 stele gigant din Trapezium. Aici este locul de naștere pentru stele.

În urma unui eveniment extern, precum explozia unei stele sau un val de densitate al unui braț de galaxie, unele părți din nor se vor condensa în regiuni numite ‘Barnard’s objects’ și  ‘Bok’s globules’. Aceste zone în care densitatea crește semnificativ odată cu temperatura, se numesc protostars. Stelele sunt obiecte foarte sociabile la începutul vieții: sunt născute în grupuri în interiorul clusterelor pentru că un nor poate să genereze un număr foarte mare de stele într-un timp destul de scurt. Mai târziu, stelele se vor separa pentru a trăi într-un mod mai izolat.

Prin condensare, gazul din protostars se încălzește. Când este suficient de fierbinte, va produce o emisie de radiații în zona microundelor și apoi în infraroșu. La o temperatură de 2000-3000 K, va radia lumină roșie dar aceasta va fi absorbită de norul de praf din împrejurime. Așadar, nu putem vedea în mod direct cum se formează o stea dar putem detecta asemenea zone prin intermediul radiațiilor infra roșii din interiorul norului. Colapsul norului include în același timp tranziția de la o formă mai mult sau mai puțin sferică, la o formă de disc. Acest rezultat se numește conservarea momentului angular. Un asemenea nor este uriaș, se poate întinde pe suprafața a 20 de sisteme solare.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.