Vrei să vinzi în Marea Britanie și Europa? Iată cum poți face asta fără să deschizi un magazin dedicat

Vremurile pe care le trăim se bucură de avansul tehnologic din plin, în ziua de azi avem posibilitatea să vedem orice colț de lume de la propriul calculator, fără să mai fim nevoiți să ne mai urcăm în avion, să zburăm către o anumită destinație. Cine și-ar fi imaginat în urmă cu 50 de ani faptul că astăzi vom avea internet? Nimeni probabil. Tehnologia a evoluat fantastic din 1950 până în prezent și una dintre cele mai interesante aspecte legate de acest concept al comunicațiilor la distanță se rezumă la suportul pentru comerț. Da, internetul a devenit în ziua de azi un suport perfect pentru comerț care a căpătat sintagma „comerț online”. Astăzi, oricine își poate deschide un magazin online, virtual, prin intermediul căruia să facă business, să vândă produse și servicii cetățenilor aflați la mare distanță.

Comerțul online a adus în prim plan și comerțul pe piețele internaționale

Dacă în urmă cu muți ani, pentru a vinde produse în Marea Britanie de exemplu, erai nevoit să mergi acolo și să deschizi fizic un magazin, cu chirie, cu vad comercial, cu angajați, astăzi, prin acest concept numit comerț online se poate vinde și în străinătate din România, fără să existe vreo obligație față de țara de expediție. Efectiv nu mai e nevoie să mergi la Londra să deschizi un magazin, totul se bazează pe clientelă virtuală, pe ideea de magazin virtual.

Desigur, comerțul online internațional nu a fost niciodată ceva foarte simplu de pus la punct, cel puțin nu pentru români. România este o țară în care lucrurile merg greoi pe parte de expediție, de logistică. Totul merge greu în România atunci când deschizi un business, fie el real sau virtual. Important este să observăm și faptul că din spate vin servicii, soluții care înlesnesc foarte mult comerțul online, atât național cât mai ales internațional.

Soluții fulfilment – conceptul care a favorizat foarte mult evoluția comerțului internațional

După cum spuneam mai sus, comerțul online a evoluat foarte mult în ultimii ani și au început să apară soluții la probleme care în mod normal dădeau mari bătăi de cap. De exemplu, aceste soluții fulfilment reușesc să ajute pe cei care doresc să vândă în străinătate, în special în țări precum Marea Britanie, țări în care concepte precum Amazon, E-Bay, au prins foarte bine la public. Era mare problemă cu expedierea produselor în exterior din România dacă dețineai un mic business pe Amazon de exemplu, dar iată că apar soluții logistice Anglia foarte complexe.

Ideea de fulfilment este un pic mai complexă decât pare și merită discutat un pic pe tema asta pentru că din multe puncte de vedere, este o idee revoluționară. Ea permite vânzarea de produse în țări străine fără să existe măcar un depozit personal în acea țară, fără ca proprietarul magazinului să aibă măcar marfa în depozit.

Aceste soluții fulfilment lasă practic în seama unei alte companii recepția mărfurilor de la furnizor și expedierea lor mai departe către clientul final. Totul contra unui comision bineînțeles, așa cum e normal.

Marfa va fi depozitată în țara din care se face comanda și magazinul online internațional devine astfel doar un portal. Este un mod cu totul special de a face business dar se pare că funcționează.

Se poate ajunge astfel pe piețele internaționale cu implicații minime, e un model nou de business.

Dacă astăzi avem soluții fulfilment performante, care să fie oare viitorul comerțului online internațional?

Dacă astăzi avem posibilitatea să vindem internațional fără să mai atingem practic marfa, curios ce fel de concepte comerciale vor exista peste alți 50 de ani. Poate ne îndreptăm încet dar sigur către momentul în care vom comanda de pe internet, din orice colț al lumii, un produs, iar acesta se va teleporta efectiv într-o cameră a casei noastre în care există un dispozitiv de transport. Comerțul deja nu mai are granițe și este doar o chestiune de timp până când se va regla și problema expedierii produselor, problema timpului de tranzit mai corect spus.

Aceste soluții fulfilment sunt un pas important către o eră a comerțului internațional foarte puțin dependent de proceduri și logistică. Rămâne să supraveghem constant și riguros modul în care acest concept va evolua.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.