India lansează cu succes al doilea lander lunar

În această dimineață , India a lansat cu succes primul roboțel care are drept scop aselenizarea. Naveta va petrece următoarea lună și jumătate în cosmos, direcția spre Lună. În septembrie ar trebui să aterizeze această sondă pe Lună dacă totul este în regulă până atunci. Dacă misiunea va fi un succes, India va deveni cea de-a 4-a țară care a reușit să aterizeze un robot pe Lună, și acesta să rămână intact.

Acest robot nu este singurul proiect de genul al Indiei, face parte din misiunea Chandrayaan-2. Discutăm despre continuarea Chandrayaan-1, prima misiune robotică a Indiei care avea ca scop aselenizarea. Acea inițiativă a fost lansată în cosmos în 2008, naveta a ajuns cu succes pe orbita lunii dar proba pe care a trimis-o pe suprafața lunii s-a prăbușit.

Chiar dacă în trecut India nu s-a bucurat de succes cu aceste misiuni, a învățat din greșeli și acum este dornică de o nouă încercare. Vehiculele trimise de India în trecut au făcut niște descoperiri magnifice, precum existența apei sub formă de gheață la polul Sud al corpului ceresc.

Acum, India speră să rupă ghinionul pe care l-a avut cu Chandrayaan-1 și să reușească să aterizeze sonda în siguranță. Dacă se va întâmpla întocmai, robotul va sta pe suprafața lunii operativ timp de 14 zile, iar misiunea sa va fi una destul de simplă: să afle câtă gheață există la polul sud.

„Începe o călătorie istorică pentru India, o aventură care se va finaliza cu aterizarea robotului la polul Sud la Lunii. Începe o nouă eră pentru India, cea a cercetărilor științifice, a explorărilor” spune Kailasavadivoo Sivan, directorul Indian Space Research Organization (ISRO).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.