Hayabusa2 a reușit să ia o altă mostră din asteroidul Ryugu

O cameră video a înregistrat cu succes tentativa unei sonde japoneze de a lua mostră dintr-un asteroid. Deși evenimentul a avut loc la începutul lui iulie, aceste imagini au ajuns online abia la finalul lunii.

Este vorba despre sonda Hayabusa2 al cărei scop este colectarea de mostre de pe asteroidul Ryugu, căruia-i dă târcoale de peste un an. Această sondă a mai trimis în trecut diverși roboței pe suprafața lui Ryugu dar în acest nou video, putem vedea umbra navetei care se apropie de asteroid, coboară, are contact cu suprafața, ia mostră de sol apoi se înalță înapoi în cosmos.

Acțiunea este foarte rapidă, videoclipul de mai jos are viteza mărită de 10 ori pentru a putea surprinde cât mai real ce s-a întâmplat acolo de fapt. Este de asemenea a doua oară când o cameră de bord CAM-H, ieșită la iveală în urma campaniilor de donații publice, a surprins acțiunea de colectare de mostre.


O postare pe blogul oficial Hayabusa2 a spus că aceasta ce-a de-a doua colectare a avut un grad de risc destul de ridicat. Combinația dintre terenul neprietenos, dificultățile tehnice în ceea ce privește manevrabilitatea și faptul că sonda era operată de la mare distanță de pe Terra, a scos la iveală faptul că nu este loc pentru greșeală. Faptul că misiunea din februarie a fost de un real succes nu garantează faptul că toate misiunile care vor urma vor fi la fel.

În luna aprilie, Hayabusa2 a făcut un crater pe suprafața asteroidului Ryugu, în urma exploziei material din asteroid au ajuns în cosmos. Hayabusa2 face progrese foarte interesante în cadrul misiunii sale, fiind o sondă lansată în decembrie 2014. Dacă lucrurile decurg conform planului, aceasta va trebui să se întoarcă spre Terra la finalul acestui an.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.