Franța vrea să înarmeze sateliții cu arme și lasere până în 2030

La începutul acestei luni, Președintele Franței Emmanuel Macron a anunțat că va lua naștere o forță spațială franceză care va fi responsabilă cu protecția sateliților francezi. Se pare că nu este o glumă sau un simplu zvon, Ministrul de Interne francez a anunțat un program prin intermediul căruia se vor dezvolta nano sateliți echipați cu arme și lasere, spune acesta în ziarul Le Point.

Ministrul Frlorence Parly a anunțat faptul că țara va aloca 700 de milioane de euro din bugetul armatei pentru acest plan de defensivă spațial, fiind un proiect care până în anul 2025 va consuma 4.3 miliarde de euro. Acești bani vor fi investiți în sateliții Syracuse, de telecomunicații, care sunt operați în prezent de către marina franceză. Armata franceză dorește ca următoarea generație de sateliți să fie dotați cu camere video pentru identificarea inamicilor, dar și cu mitraliere și lasere pentru a ataca și dezactiva alți sateliți. Ministrul Apărării a mai spus că dorește să lanseze un roi de nanosateliți pe orbită cu ajutorul cărora să securizeze obiective strategice.

Conform Le Point, aceste proiecte vor fi finalizate până în 2030. Parly garantează faptul că aceste proiecte nu fac parte dintr-o ofensivă. „Actuala apărare nu este o strategie de ofensivă, este un proiect de auto-apărare”.  De asemenea, acest proiect nu pune în pericol nici Tratatul Cosmic care interzice folosirea de arme nucleare sau arme de distrugere în masă în cosmos.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.