Titan, satelitul lui Saturn – următoarea destinație pentru NASA

O nouă misiune care are la bază drone va explora suprafața lunii lui Saturn, Titan. Misiunea se numește Dragonfly și a primit fonduri din partea NASA prin intermediul programului New Frontiers, program care are drept scop explorarea sistemului nostru solar.

„Dragonfly este un rover de dimensiunea celui trimis pe Marte și va avea capacitatea să zboare dintr-un loc în altul odată ce va ateriza pe Titan” spune Elizabeth Turtle, cercetător principal al acestei misiuni. Este vorba despre un cuoadrocopter cu o dimensiune de 3 pe 3 metri care va arăta exact ca o dronă gigantică, cu 8 rotoare care o vor ajuta să zboare cu o viteză de 15-20 de km/oră pe luna lui Saturn.

Drona va zbura câte-o oră la fiecare 16 zile, căutând constant noi zone în care ar putea ateriza. Majoritatea timpului va analiza solul și va observa fenomenele meteorologice. Drona va putea să facă și niște salturi mai micuțe, de maxim 1 metru, în cazul în care aterizează lângă ceva interesant.

Pe Titan, este mult mai simplu pentru un vehicul să zboare față de simplul mers pe suprafață. Gravitația lui Titan este doar o șeptime din gravitația Terrei iar atmosfera este de 4 ori mai consistentă față de cea existentă pe planeta noastră. Astfel, atmosfera lui Titan este perfectă pentru zbor. „Dacă ți-ai atașa aripi, ai putea să zbori pe Titan” spune Turtle.

Dragonfly a fost unul dintre cele două proiecte finaliste pentru premiul New Frontiers. Celălalt, intitulat CAESAR, avea de gând să aterizeze un robot pe o cometă, să ia o bucățică din ea și să se întoarcă acasă. Cele două misiuni au trecut prin mai multe etape înainte ca NASA să aleagă pe cea mai interesantă. Programul New Frontiers costă NASA undeva la 850 de milioane de dolari, mult mai scumpă față de misiunile Discovery: InSight Lander (814 milioane de dolari), Dawn Spacecraft (500 de milioane dolari)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.