Roboțelul care va testa „viața tehnologiei” pe lună

În momentul în care compania Astrobotic cu sediul în Pennsylvania, SUA va lansa peste 2 ani robotul său către Lună, va duce acolo un alt roboțel cu 4 roți, nu mai mare decât un prăjitor de pâine.

Acest roboțel secundar va fi construit de către Carnegie Mellon University și va ajuta la culegerea de informații despre cum poate un robot de mici dimensiuni să supraviețuiască pe lună.

Săptămâna trecută, NASA a semnat un contract cu Astrobotic  în valoare de 79.5 milioane de dolari pentru a transporta 14 încărcături sponsorizate pe landerul său numit Peregrine.

Alături de acestea, landerul va mai avea 14 pachete de la companii private , organizații de cercetare și agenții spațiale. Așadar, pe acest lander va vor fi în total 28 de pachete, lander care măsoară doar 1,8 x 2,4 m.

Peregrine Lander

Nu e prea mult spațiu pe Peregrine, motiv pentru care roverul trebuie să fie de dimensiuni mici.

Dar să creezi un robot micuț care poate să supraviețuiască de unul singur pe Lună, la schimbări foarte mari de temperatură, cu o gravitație destul de mică, să mai suporte și radiațiile puternice venite din cosmos, este destul de dificil.

De obicei, acești roboți cunt construiți de dimensiune mare pentru a rezista mediului existent în alte lumi dar și pentru a li se putea instala cât mai multe instrumente. Robotul Curiosity de pe Marte de exemplu are dimensiunea unui autoturism.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.