NASA va avea nevoia de 30 de miliarde de dolari extra pentru a trimite oameni pe lună din nou

Administratorul NASA Jim Bridenstine a adus în atenția mass media faptul că agenția va avea nevoie de o sumă de bani cuprinsă între 20 și 30 de miliarde de dolari pentru a trimite oameni pe lună din nou.

Sunt niște bani pe care NASA trebuie să-i primească extra față de bugetul inițial, altfel nu există șanse pentru a finaliza un asemenea proiect măreț. „Vor fi nevoie de 20-30 de miliarde de dolari extra față de bugetul agenției pentru a duce oameni pe lună.” spune Bridenstine.

Desigur, banii vor fi împărțiți pe o perioadă de 5 ani” spune Bridenstine pentru CNN. Este pentru prima dată când cei de la NASA aduc în prim plan costurile totale necesare pentru a trimite oameni pe lună din nou.

Ca deadline, agenția a alocat anul 2024 pentru a trimite oameni pe lună, și dorește să intre și în cartea recordurilor. În echipaj va exista și o femeie. Va fi prima femeie care a călcat vreodată pe lună.

Pentru a grăbi lucrurile, Casa Albă a cerut +1,6 miliarde de dolari în cadrul anului fiscal 2020, care se adaugă la bugetul de 21 de miliarde de dolari al agenției pentru restul anului.

Cu toate acestea, conform estimărilor lui Bridenstine, NASA va avea nevoie de un surplus de finanțare cuprins între 5 și 6 miliarde de dolari anual, pe toată perioada celor 5 ani de misiune astfel încât să ducă la bună îndeplinire programul Artemis (așa se numește misiunea de a trimite oameni pe lună a celor de la NASA).

Bridenstine  nu a oferit detalii pentru ce anume are nevoie de acești bani dar este clar că se vor face investiții masive în aparatură cu care să se ducă misiunea la bun sfârșit.

În plus, NASA dorește să construiască o stație spațială în jurul lunii numită Gateway, pe care astronauții să stea puțin înainte să coboare pe lună. Primul modul Gateawy se află deja în construcție la Maxar.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.