NASA permite accesul pe SSI și companiilor private

Astăzi, NASA a anunțat faptul că agenția va permite companiilor comerciale să vină la bordul Stației Spațiale Internaționale, oferindu-le acces la facilitățile existente. NASA a mai cerut industriei spațiale private să trimită idei pentru habitate și module care pot fi atașate SSI în regim semi permanent. O nouă notă internă permite companiilor private să cumpere timp la bordul Stației Spațiale Internaționale pentru a-și construi, testa sau promova produsele.

Dacă companiile doresc, pot apela și la expertiza astronauților aflați la bordul SSI  sau își pot trimite proprii astronauți care să facă experimentele, începând cu anul 2020.  Este o decizie importantă pentru NASA, care a stat departe multă vreme de comercializarea SSI. În luna august a anului trecut, administratorul NASA Jim Bridenstine a format un comitet pentru a căuta modalități de a comercializa Stația Spațială Internațională. În urma acestei comercializări, NASA dorește să atragă resurse financiare și să-și facă un renume.

„E posibil ca NASA să-și reducă costurile de funcționare prin intermediul acestui tip de comerț” spune Jim Bridenstine. În trecut, NASA a spus foarte clar că este interesată de a schimba macazul cu SSI, caută să treacă administrarea ei din sectorul public, în cel privat. Costurile de întreținere pentru acest proiect sunt ridicole, undeva la 4 miliarde de dolari pe an.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.