Mai apreciază copiii jucăriile simple în ziua de azi?

E destul de simplu să faci un copil fericit în ziua de azi: îi dăruiești un telefon nou sau o tabletă, un laptop, etc. Dar oare acest obicei de a face cadou tehnologie, nu lucrează împotriva dezvoltării lor normale? Noi am copilărit în alte vremuri când nu existau calculatoare și smartphone-uri, însă parcă acum când tehnologia a preluat controlul, se simte nevoia și de educație, ori de joacă clasică în rândul celor mici. Tehnologia oricât ar fi ea de faină parcă îi ține la distanță unul față de celălalt. Socializarea în viața reală aproape că nu mai există din moment ce toată lumea are acces la Facebook, WhatsApp și alte rețele de socializare virtuale. Cred că ar fi destul de păcat dacă tânăra generație s-ar desprinde de socializarea reală și ar deveni acaparată de mediul virtual. Un ecran nu are cum să fie prietenul tău cel mai bun, nu?

Singura metodă de a ține la depărtare copiii de pericolele aduse de tehnologie, de izolare și marginalizare, sunt jucăriile clasice, inclusiv jucăriile handmade, care nu conțin nimic electronic. Acestea sunt concepute pentru a dezvolta abilitățile cognitive și intelectuale ale copiilor și de a-i ajuta să creeze relații interpersonale între ei atunci când se joacă împreună cu ele. O simplă păpușă handmade poate să dezvolte două fetițe mult mai mult decât o poate face Candy Crush Saga sau alte joculețe virtuale. Este important ca cei mici să învețe să folosească și tehnologia dar trebuie să existe o limită astfel încât acest trend să nu-i acapareze complet. Jucăriile tradiționale, clasice, îi ajută să-și facă prieteni în viața reală. Aici au ei nevoie de prieteni, nu pe Facebook sau pe contul de Steam.

Și unii spun că cei mici nu mai apreciază jucăriile clasice, că odată ce li se dă o tabletă sau un telefon, nu mai doresc lucruri ce nu includ display-uri luminoase și multe butoane. Nu este chiar așa. Copiii sunt în perioada de formare până după 14 ani așa că orice învăț are și dezvăț. Orice copil adoră în subconștient să se joace cu cei din jur, să interacționeze cu alți copii și chestii de genul așa că puteți avea toată încrederea în jucăriile clasice. Sunt special concepute să încurajeze socializarea. Orice părinte responsabil o să aibă grijă de acest aspect al socializării din viața reală a copilului. Am observat că cei care neglijează acest aspect se trezesc la vârsta de 5-6 ani cu niște copii care nu se mai pot integra în grupele de la grădiniță, situație destul de nasoală din multe puncte de vedere pentru că va fi nevoie de o corijare. Acum, rămâne la aprecierea fiecărui părinte în parte cum își crește copilul. Sunt convins că fiecare părinte își dorește ce-i mai bine pentru al său copil dar trebuie să ținem cont și de acest factor destructiv al tehnologiei.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.