Naveta TESS a celor de la NASA a descoperit a 3-a lume distantă

Noua navetă pentru „vânat planete” a celor de la NASA a descoperit deja cea de-a treia lume dincolo de sistemul nostru solar. Această navetă pe nume TESS se află în cosmos de doar trei luni iar ultima sa descoperire este o exoplanetă situată la doar 53 de ani lumină de noi. Din cauza faptului că este relativ aproape de noi, vom putea să studiem atmosfera acesteia să ne dăm seama dacă ar putea fi locuibilă.

Naveta TESS are dimensiunea unui frigider și a fost pusă pe orbită în Aprilie anul trecut, devenind cea care duce mai departe munca începută de Kepler, telescopul ce a descoperit mii de planete de-a lungul celor 100 de milioane de mile parcurse în cosmos. În octombrie, Kepler a rămas fără combustibil dar iată că evenimentul neplăcut s-a legat bine de lansarea sondei TESS, aceasta din urmă are încorporată aceeași tehnologie. Modul lor de funcționare însă diferă un pic. Kepler căuta o zonă a cosmosului mereu pentru a găsi cât mai multe exoplanete cu putință. Aceste „lumi” erau incredibil de îndepărtate de noi, mult prea îndepărtate pentru a putea fi studiate. TESS însă caută exoplanete în apropierea Terrei, iar acest lucru ne va permite să le studiem atmosfera, masa și multe altele.

Așadar, de fiecare dată când TESS va descoperi o nouă exoplanetă, vom avea șanse destul de mari să aflăm foarte multe detalii despre ea. „Ce e cu adevărat important legat de acest sistem este faptul că ne permite să studiem ce avem în apropiere” spune Diana Dragomir, student post doctoral la Kavli Institute for Astrophysics and Space Research ce aparține de MIT. În septembrie, NASA a anunțat faptul că TESS a descoperit 2 planete candidate la titlul de „locuibile”.

Ultima, însă, cea de-a treia confirmată recent este ceva mai interesantă. Ultima planetă orbitează în jurul unei stele pitice, o stea mai mică și mai slabă decât Soarele, având nevoie însă de 36 de zile pentru a efectua o rotație completă, temperatura medie fiind 158 de grade Celsius, ceea ce nu e chiar mult.

One Response

  1. Georgiana Jan 31, 2019

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.