Voyager 2 – al doilea obiect făcut de mâna omului care ajunge în spațiul interstelar

Pentru cea de-a doua oară în istorie, un obiect confecționat de noi, oamenii, a ajuns în spațiul interstelar. Luni, NASA a anunțat faptul că sonda Voyager 2 a ajuns într-o regiune a cosmosului unde este bombardată cu particule energetice care vin dinafara sistemului nostru solar.

Acest lucru indică faptul că obiectul a trecut de heliosferă – o bulă magnetică și plină de plasmă care înconjoară Soarele. „Pentru mine, este un moment istoric în ceea ce privește explorarea cosmosului” spune Georgia Denfolo, astrofizician NASA. „Putem să ne uităm la galaxie dincolo de ceața din heliosferă, putem pune un pas dincolo cu ajutorul Voyager” continuă aceasta. În interiorul heliosferei, vânturile solare – particule de plasmă ies din soare pe toate părțile și ele cam fac legea pe-aici. Când ne îndepărtăm de soare, particule subatomice foarte rapide numite raze cosmice încep să domine.

Voyager 2 nu este singura sondă spațială care a ieșit din heliosferă. Predecesorul Voyager 1 a făcut cest pas în 2012. Ambele capsule au fost lansate în anul 1977 și de atunci, acestea explorează părți ale cosmosului despre care nu cunoșteam absolut nimic. Culmea, Voyager 2 a fost prima misiune lansată din cele două și iată, a devenit cea mai lungă misiune a companiei. „Suntem cu toții bucuroși de faptul că ambele probe Voyager au operat atâția ani fără probleme. Acum, că cele două navete au ieșit din heliosferă, așteptăm informații de la ele care să ne ajute să înțelegem mai bine galaxia în care ne aflăm” spune Suzanne Dodd, project manager NASA pentru programul Voyager.

Pe lângă instrumentele științifice aflate la bordul celor două navete se află și acele discuri de aur ce conțin sunete, imagini și informații despre viața pe Terra. Dacă dincolo de heliosferă se află alte civilizații extraterestre și se întâlnesc cu aceste probe,a ceștia vor putea să-și facă o idee despre noi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.