Pentru prima dată, o rachetă Falcon 9 a celor de la SpaceX ratează aterizarea pe uscat

Pentru prima dată de când SpaceX a pus la punct programul de recuperare a rachetelor Falcon 9 folosite pentru a lansa sateliți în cosmos, au apărut probleme la aterizarea pe teren solid.

La doar 7 minute după lansarea din Florida, racheta Falcon 9 se pregătea să aterizeze pe pad-ul din beton al companiei din Cape Canaveral. Din păcate, racheta a început să se învârtă incontrolabil în timpul aterizării și astfel a ajuns în Oceanul Atlantic, nu în portul de aterizare care trebuia.

CEO SpaceX, Elon Musk a dat vina pe aripioarele de ghidaj ale Falcon 9 care sunt folosite evident pentru a dirija aparatul în timpul aterizării. Acest eveniment a pus capac seriei de succese pe care compania le avea în ceea ce privește aterizarea pe uscat. În acest moment, SpaceX are 2 variante în ceea ce privește recuperarea rachetelor Falcon 9; pe apă sau pe uscat.

La activ, compania are 12 aterizări pe uscat cunoscute și sub denumirea de RTLS (return to launch site) și până acum toate s-au încheiat fără probleme. Ei bine, recordul a fost întrerupt acum. Ultima ratare de aterizare a fost acum vreo 2 ani, pe 15 iunie 2016 când unul dintre rezervoare a rămas fără combustibil iar racheta Falcon 9 a ajuns în mijlocul oceanului Atlantic în loc să aterizeze pe o barjă așa cum fusese programată.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.