Aterizare de urgență pentru o navetă Soyuz

Un astronaut NASA alături de un cosmonaut din Rusia au fost nevoiți să aterizeze de urgență naveta Soyuz cu care decolaseră chiar de dimineață. Cei doi trebuiau să ajungă pe orbită dar au abandonat misiunea chiar la lansare. Este vorba despre astronautul Nick Hague și despre cosmonautul Aleksey Ovchinin. Aceștia au reușit să aterizeze în siguranță în Kazakhstan la mai puțin de o oră de la lansare, când culmea, toate instrumentele indicau o lansare reușită.

Echipajul și-a luat zborul de la baza  Baikonur Cosmodrome din Kazakhstan  la ora 4;40 AM. La 6 minute după lansare, corporația spațială din Rusia, Roscosmos a anunțat faptul că există o problemă la booster în timpul zborului. Această problemă a obligat echipajul format din cei doi astronauți să plonjeze înapoi în atmosferă la un unghi mult mai abrupt față de normal. Echipele de salvatori au ajuns la naveta aterizată în deșert și cei doi astronauți au fost transportați cu elicopterul la Jezkazgan.

Aceste intrări bruște în atmosferă pot fi destul de dure pentru echipajele umane. și asta din pricina forțelor G destul de mari. În timpul unei aterizări normale, o capsulă Soyuz are în interior undeva la 4G. Ei bine, o reintrare de urgență aduce în prim plan forțe duble, de până la 8G. În anul 2008, o altă capsulă Soyuz a suferit o defecțiune similară și a fost nevoită să reintre în atmosferă. Atunci, instrumentele de bord arătau forțe de 8.2G resimțite de cei din interior.

Aceasta este a doua problemă întâmpinată de aceste capsule Soyuz în ultimele luni. În august, astronauții de pe Stația Spațială Internațională au observat faptul că aerul iese din stație. După câteva investigații, au constatat că exista o gaură într-una dintre capsulele Soyuz andocate.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.