Telescopul Hubble este offline

Telescopul Hubble al celor de la NASA, celebru pentru pozele făcute în cosmos, are ceva probleme pe orbittă. Vineri, un mecanism important de pe telescop a cedat. Este vorba despre mecanismul folosit pentru a orienta telescopul către o direcție sau alta. Acum, Hubble se află în Safe Mode iar inginerii încearcă să rezolve problema. Este vorba despre un giroscop, un dispozitiv folosit de multe navete spațiale pentru a-și menține orientarea în cosmos. Giroscoapele sunt în mare niște rotițe în interiorul navetei care se învârt constant. Astfel se produce stabilitate și menținere de poziție. Din păcate, giroscoapele sunt esențiale pentru operarea Hubble, un aparat care trebuie îndreptat către stele.

Telescopul Hubble a fost lansat în anul 1990 și avea inițial 6 giroscoape. Pentru a putea funcționa la parametri normali, măcar 3 dintre cei 6 trebuie să opereze corect. De-a lungul timpului, aceste giroscoape au avut probleme și au cedat treptate. În 1999 erau atât de multe nefuncționale încât telescopul a stat în Safe Mode cu săptămânile.

Giroscoapele au fost reparate prin intermediul programului Space Shuttle, când un echipaj uman de astronauți au vizitat telescopul în cosmos și au înlocuit efectiv giroscoapele. Ultima misiune de servisare a telescopului a fost în anul 2009, misiune în cadrul căreia toate cele 6 giroscoape au fost din nou schimbate.

Înainte de problema apărută vineri, Hubble avea 4 giroscoape funcționale. După ce ultimul a cedat, echipa Hubble a încercat să readucă unul la viață. Din păcate, această misiune nu a avut succes. În plus, telescopul mai are probleme cu un giroscop care deși nu a cedat, nu se comportă chiar normal. Dacă acesta din urmă nu-și revine, telescopul Hubble rămâne cu doar două giroscoape funcționale iar în aceste condiții, aparatul nu poate opera.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.