Mai dăm cadouri la nuntă?

Nunțile în România au devenit destul de ciudate. Parcă s-a pierdut tocmai esența. În ziua de azi, oamenii care fac o nuntă au de gând să strângă cât mai mulți bani din dar pentru a-și cumpăra mașini și case, nicidecum nu mai pornesc de la premiza că vor organiza un eveniment frumos la care se vor simți bine numai alături de cei apropiați. Nu, astăzi se poartă nunțile cu sute de invitați, astfel încât să se strângă cât mai mulți bani. Nunta a devenit efectiv o afacere, un business din care trebuie să iasă profit.

Din acest motiv, cei care se prezintă nu mai investesc în cadouri cu care să surprindă cu adevărat nuntașii, ori dacă să nu-i surprindă, măcar să îi bucure. Există cadouri nuntă destul de frumoase chiar din plexiglas sau lemn, care pot să dăinuie pe rafturile mirilor peste ani și ani. Discutăm despre niște cadouri simbolice care nu ar trebui să fie eliminate așa, în totalitate cum se întâmplă astăzi. Poate că românii ar trebui să înceapă să pună pe plan secund banul. Nu știu dacă vor reuși vreodată, însă poate cândva se va întâmpla și asta. Nu degeaba suntem 5 milioane la muncă în străinătate, pentru bani.

Mie unul mi-ar place de exemplu să fac o nuntă cu maxim 50 de invitați, doar rude și prieteni foarte apropiați. Darul de nuntă să fie evident, zero. Eu nu visez să mă pricopsesc cu banii de dar cum visează alții și în plus, poate nu toți cei care vin au bani de dat la nuntă. De ce să-i bag în datorii doar ca să-mi fie aproape într-un moment important al vieții mele? Cel mai bine bine este fără dar, cu invitați foarte puțini. Așa nici cheltuielile nu sunt mari, că nu trebuie să închiriezi ditamai restaurantul. Și știu, mulți dintre voi veți spune „Păi băăăă, așa nu-ți recuperezi investiția cu nunta”.

Nici nu-mi doresc asta. Dacă nici măcar la propria nuntă nu ești dispus să scoți un ban din buzunar, ce ar mai fi de zis despre mentalitatea românilor? Eu aș vrea ca la nuntă fiecare invitat să aducă ceva pe care să-și pună amprenta, ceva personalizat, un cadou unic, nu bani. Banii vin, banii se duc însă un cadou frumos o să rămână în vitrina mirilor pentru zeci de ani. Sincer să fiu, de-asta nici nu m-am dus pe la nunți în ultimii ani. Le-am refuzat pentru că oamenii care m-au chemat s-au gândit la mine ca la o valoare, nu ca la un prieten care trebuie să fie la eveniment pentru a se bucura de unirea a două destine.

Voi? Ce fel de nuntă plănuiți să faceți pe viitor? Tot așa, una super comercială în care tot ce contează este banul sau una restrânsă bazată pe emoție, prieteni adevărați și cadouri frumoase?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.