Aterizarea pe luna lui Jupiter, Europa, o să fie mult mai dificilă

Luna de gheață a lui Jupiter, Europa, este prima candidată pe lista cercetătorilor în ceea ce privește posibilitatea de a găzdui viață, în sistemul nostru solar. Cu toate acestea, aterizarea unei navete pe suprafața acestui corp cosmic va fi o misiune mult mai dificilă decât se anticipase inițial. Unele formațiuni de gheață de pe Europa sunt ca niște țurțuri ce cresc de sus în jos.

Cercetătorii consideră că aceste condiții sunt destul de întâlnite în special la ecuator, și ele seamănă destul de mult cu penitentele din Munții Andes. Penitentele sunt formațiuni de gheață foarte reci care deși stau în lumina directă a soarelui, nu se topesc în totalitate. Gheața care se topește însă sare peste starea lichidă și se transformă direct în gaz. Într-un nou studiu publicat în revista Nature Geoscience, cercetătorii au identificat condiții similare penitentelor pe luna lui Jupiter, Europa.

Deocamdată nu s-a confirmat vizual existența acestor formațiuni, însă informația existenței lor este vitală pentru NASA, pentru voitoarele misiuni NASA mai bine zis. Există în acest moment două misiuni NASA în dezvoltare pentru Europa. Prima se numește Europa Clipper și ar trebui să fie lansată în anul 2022, o probă va fi trimisă pentru a survola suprafața lunii pe o distanță de 25 de kilometri. Naveta va putea de asemenea să facă poze întrucât va avea la bord o cameră foto cu rezoluție mai bună decât cea de pe proba Galileo. Zona survolată va fi probabil ecuatorul, fix zona în care se crede că se formează aceste penitente.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.