NASA devine preocupată de numărul sateliților de pe orbită

Mai multe companii aerospațiale printre care SpaceX și OneWeb au reușit până în prezent să ducă pe orbită mii de sateliți pentru diverse companii, însă acești sateliți încep să aglomereze orbita, lucru ce poate deveni periculos. Într-un nou raport NASA, instituția își arată îngrijorarea legată de acest fenomen de supra aglomerare a orbitei și pune în discuție destul de serios scoaterea celor nefuncționali de pe orbită odată ce aceștia își încheie ciclul de viață. În acest moment, există aproximativ 4000 de sateliți în jurul Terrei, dintre care doar 1800 sunt funcționali.

Evident, pe măsură ce avansăm ca civilizație numărul sateliților va crește considerabil, în special cei care vor fi folosiți pentru internet. În acest moment, doar SpaceX are o cerere trimisă către FCC pentru a lansa 12.000 de sateliți pentru internet, în două etape: „constelația” inițială de 4425 sateliți, căreia i se va alătura o „constelație” de 7518 sateliți. Compania europeană One Web a primit aprobare de la FCC pentru a lansa 720 de sateliți, urmând ca în viitorul apropiat să mai ducă pe orbită alți 1260 sateliți.

Toate aceste constelații vor fi trimise în eter în aproximativ aceeași perioadă, înmulțind de 4 ori numărul sateliților funcționali, crescând foarte mult riscul de coliziune între sateliți. NASA a dorit să știe impactul acestor viitoare lansări în contextul unui spațiu deja aglomerat. Astfel, în noul studiu, agenția spațială a pus la punct scenarii viitoare ce implică coliziuni de sateliți uriași dar și coliziuni care au loc între mii de sateliți pentru a vedea care va fi efectul acestora. Pa baza acestui studiu, cercetătorii au ajuns la concluzia că 99% dintre sateliții trimiși în cosmos trebuie aduși cumva înapoi pe tera după ce ajung la finalul ciclului de viață. Este singura metodă prin care se pot evita coliziunile în următorii ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.