NASA vrea să salveze robotul Opportunity

Joi, NASA a anunțat public un nou plan prin care are de gând să încerce recuperarea robotului Opportunity, pierdut într-o furtună de nisip la începutul acestei veri. Unii dintre angajații acestei instituții care au lucrat la robot consideră însă că operațiunea de salvare o să fie prea costisitoare și că ar fi o idee bună să se abandoneze orice proiect legat de Opportunity.

Robotul Opportunity a aterizat pe Planeta Roșie în anul 2004, având în plan să „lucreze” doar 3 luni. 14 ani mai târziu, nu numai că acesta funcționează în continuare, dar a reușit să parcurgă o distanță de aproape 50 de kilometri față de unde aterizase. De-a lungul celor 14 ani acesta a trecut prin multe hopuri, inclusiv o furtună de nisip asemănătoare cu cea fatală în anul 2007.

Din păcate, furtuna de nisip cu care acest Rambo al roboților s-a luptat în iunie, i-a fost fatală. Pe data de 10 iunie a comunicat pentru ultima dată cu baza NASA. Fiind un robot solar, furtuna de nisip l-a ținut prea mult timp privat de razele solare iar bateriile oricum uzate peste măsură, nu au mai înmagazinat energie. De asemenea, din moment ce nu a mai avut curent electric, încălzitoarele s-au oprit și ele.

Fără lumina soarelui, robotul Opportunity este practic în comă. NASA a așteptat aproape întreaga vară ca furtuna de nisip să se domolească, timp în care comunicarea cu robotul a fost imposibilă. Neavând ce să facă, NASA a așteptat ca robotul să pornească singur. Planul NASA este acela de a trimite semnale de pornire către Opportunity timp de 45 de zile din momentul în care furtuna se va mai domoli, prin intermediul antenelor Deep Space Network, amplasate în jurul lumii.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.