Misterioasa rocă interstelară care a fascinat astronomii este de fapt o cometă

O rocă misterioasă descoperită pentru prima dată în 2017 a uimit astronomii din întreaga lume. Acum, s-a descoperit faptul că este o simplă cometă de gheață, nu un asteroid. În timp ce obiectul cosmic poreclit Oumuamua se îndepărtează de noi, misterul lui a fost deslușit: accelerează ca o cometă.

Cercetătorii au stabilit traiectoria lui în drumul de ieșire din sistemul solar folosind telescoapele de la sol dar și Hubble Space Telescope. S-a concluzionat faptul că viteza corpului nu este doar rezultatul gravitației. Acesta accelera – rămânând în urma lui gaze, formând o coadă tipică cometelor.

Există o dezbatere asupra identității corpului Oumuamua pentru că nu seamănă cu nimic din ce cunoaștem noi până acum. Astronomii se așteptau ca primul corp ceresc ce ne vizitează de dincolo de sistemul nostru solar să fie o cometă. La urma urmei, sistemul nostru planetar a aruncat în cosmos multe obiecte din gheață atunci când s-a format. Ei bine, dar în jurul cometelor este de obicei un nor de praf și gaze, iar Oumuamua nu avea așa ceva, ceea ce însemna că este alcătuit din metal și piatră ca un asteroid. În decembrie,  cercetătorii conduși de Alan Fitzsimmons, a sugerat faptul că Oumuamua este tot o cometă dar este învelită într-un strat de carbon ce izolează miezul de gheață.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.