Sonda Juno a celor de la NASA a descoperit vânturi uriașe în atmosfera lui Jupiter

Planeta Jupiter a început să devină din ce în ce mai interesantă pentru cercetători pe măsură ce noi date ale NASA scot în evidență faptul că fluidele planetei se amestecă atât la suprafață cât și în interior. Toate aceste mișcări haotice scot în evidență faptul că Jupiter e o planetă mult mai complexă decât se crezuse inițial. Una dintre surprize este faptul că vânturile de suprafață ale planetei se extind adânc în interior, cauzând variații ciudate ale câmpului gravitațional.

Cu cât coborâm mai adânc în interiorul planetei, miezul gazos se rotește ca și când ar fi fost solid. Între timp, la suprafață, cicloane gigantice au loc la poli, unde se formează și acele tipare ce seamănă cu niște flori și despre care cercetătorii nu cunosc mai nimic.

Noile detalii apar după ce oamenii de știință au interpretat ultimele date provenite de la sonda Juno a celor de la NASA (care a orbitat gigantul gazos din 2016). Această sondă a studiat câmpul gravitațional  al lui Jupiter și mai ales cât de mult se extinde în cosmos influența acestuia.

Acum s-a dovedit faptul că acest câmp gravitațional nu este deloc uniform, este chiar asimetric. Jupiter nu este altceva decât o sferă gigantică din fluide, de gaze lichide iar cercetătorii credeau că are o mișcare de rotație constantă.

Acest lucru nu este adevărat întrucât Jupiter este secerată de niște vânturi adânci, ce călătoresc cu uimitoarea viteză de 320 km/h. mulți au crezut că aceste vânturi sunt ca pe Terra, adică la suprafață dar potrivit noilor studii, acestea se extind 3000 de km în interiorul planetei. Aceste vânturi adânci sunt cele care schimbă viteza de rotație a planetei și cauzează acel câmp gravitațional variabil.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.