Primele costume de cosmonaut erau foarte inconfortabile

costume de cosmonautCosmosul a schimbat corpurile primilor astronauți. Ideea e că un studiu recent a scos în evidență faptul că nu cosmosul în sine sau lipsa gravitației a fost de vină, ci costumele de astronauți.

USA a trimis oameni în cosmos pentru prima dată prin intermediul programul Mercur. Este vorba despre 6 zboruri ce au avut loc între anii 1961-1963. Înainte de aceste zboruri care au durat între 15 minute și 34 de ore, astronauților li s-au făcut niște teste medicale.

La întoarcere, aceștia aveau o tensiune mai mare și cântăreau mai puțin, iar potrivit unui studiu recent, de vină pentru această situație a fost costumul.

În timpul misiunilor Mercur, costumele erau presurizate și cântăreau vreo 8 KG. Oxigenul călătorea în interior prin intermediul furtunurilor. Chiar dacă zborurile erau scurte, astronauții erau nevoiți să poarte costumele o perioadă lungă de timp.

De exemplu, primele misiuni ale proiectului Mercur aveau 15 minute în total, imponderabilitatea ținea doar 5 minute. Astronauții însă stăteau cu costumele pe ei mai bine de 5 ore. Aceste costume erau foarte stresante, astronauții evitau să-și facă nevoile în scutece și să bea apă.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.