Gunoaiele din cosmos vor fi adunate cu harponul Airbus

harponulUn test cu un harpon spațial a decurs fără probleme în laboratorul companiei aeriene Airbus pe data de 15 martie. Astfel, e posibil să vedem această tehnologie în funcțiune în curând, dat fiind faptul că pe orbită se adună din ce în ce mai multe gunoaie. Inginerii de la Airbus au testat într-un mic oraș la nord de Londra un harpon de 1 metru într-o țintă aflată la 1.5 metri distanță cu viteza de 90 km/h.

La finalul acestui an, echipa are de gând să testeze harponul la scară reală, adică vor lua la țintă un obiect aflat la o distanță de 25 de metri, ca și cum acolo ar fi fost un satelit real.

„Încercăm să demonstrăm faptul că putem captura gunoaie aflate pe orbită cu ajutorul acestui harpon. Vom aplica un aspect aeronautic acestui harpon pentru a-l face cât mai productiv” spune Alistar Wayman, inginer de rang înalt în cadrul Airbus Defence and Space.

Proiectul face parte din inițiativa Clean Space a Agenției Spațiale Europene prin intermediul căreia dorește să aducă înapoi pe Terra satelitul defunct Envisat, cel mai mare satelit de observații construit vreodată. Harponul este una dintre tehnologiile pe care ESA le ia în calcul pentru aducerea înapoi a satelitului de 9 tone. Acest satelit este cel mai mare reziduu din cosmos de care NASA vrea să scape.

Pentru a captura acel satelit, harponul trebuie să aibă o lungime de 1.5 metri și să cântărească 2.5 kg. Naveta care va transporta harponul se va atașa de țintă, de satelit, după ce acesta va fi străpuns iar cu ajutorul propulsoarelor va trage satelitul Envisat înapoi în atmosferă.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.