Ce pierde NASA fără un lider permanent?

Toată lumea așteaptă pe nominalizatul Administrației Trump la conducerea NASA, 60 de Republicani și Democrați doresc desemnarea lui Jim Bridenstine, întrucât dacă se mai întârzie mult, țelurile agenției nu vor mai putea fi atinse. NASA a rămas fără un lider fix de pe vremea lui Charles Bolden. Acesta a demisionat în urmă cu un an, când Administrația Trump a preluat puterea.

În acest timp de conducere s-a ocupat Robert Lightfoot, însă acesta a anunțat faptul că se va retrage la sfârșitul lunii aprilie. Dacă nu va fi desemnat un administrator permanent, NASA va fi nevoită să meargă în continuare pe mâna unui administrator temporar.

Este o situație destul de neobișnuită pentru NASA. Cea mai lungă perioadă în care nu a avut administrator permanent, în istoria companiei, a fost de 5 luni și jumătate.

Lipsa unui administrator permanent pune NASA într-o poziție politică destul de delicată. E nevoie de cineva care să înțeleagă atât viziunea venită de la Casa Albă cât și capacitatea reală de realizare a misiunilor. În plus, fără un lider permanent NASA nu poate pune în aplicare schimbările majore pe care le are în plan. De exemplu, Trump vrea ca agenția să trimită oameni pe Lună, să taie fondurile pentru Stația Spațială Internațională și să o treacă în sectorul privat, etc.

Este vorba despre schimbări majore ce trebuie asumate de cineva capabil să continue programele companiei ulterior. Trump a nominalizat pe Bridentstine în septembrie anul trecut, un individ cu multă experiență în cadrul NOAA și NASA. Acesta a îmbunătățit foarte mult sateliții de prognoză meteo, axându-se pe identificarea din timp a tornadelor.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.