De ce nu se implementează plata cu cardul pentru orice serviciu?

Știm cu toții faptul că România față de occident, e în urmă cu undeva la 200 de ani. Prin cărțile de istorie se spune că suntem în urmă cu vreo 50 doar, și asta din pricina comunismului, dar cine a trăit în România și a ieșit măcar o dată din țară, poate să confirme faptul că diferența e mult mai mare.

Unul dintre domeniile în care România este în urmă rău de tot este plata cu cardul. Deși întreaga Europă se îndreaptă încet dar sigur către eliminarea valutei prin implementarea de sisteme POS pentru absolut toate serviciile, la noi lucrurile par să stea cu totul altfel.

Aceste aparate POS prin intermediul cărora se pot face plăți cu cardul nu sunt deloc scumpe, nu ocupă mult spațiu și sincer să fiu, conexiune la internet pentru transferul de date cred că are orice magazin ori entitate mobilă care prestează servicii cetățenilor.

De ce aceste sisteme POS nu devin o modă și în România?

Răspunsul la această întrebare este unul cât se poate de simplu și de intuitiv: pentru că nu se vrea. Din moment ce nu există o lege care să oblige comercianții să dețină aparate POS, e clar că aceștia nu vor face niciodată o asemenea investiție. De-asta Europa e unde e și România e unde e.

Străinii au înțeles că nicăieri în lume nu există evoluție de azi pe mâine sau fără investiție. Străinii sunt capabili să-ți accepte plata cu cardul chiar și în vârf de munte ori în mijlocul câmpului, însă ei au fost genul de oameni care au înțeles din capul locului faptul că trebuie să se schimbe, să accepte noul în viețile lor. Românii sunt mult prea conservatori ca să schimbe vreodată țara asta.

Și oricum, nici oamenii, clienții în sine nu au o educație capabilă să-i facă să ceară comercianților plata cu cardul. Încă mai trăim vremuri în care românii au impresia că dacă plătesc ceva cu cardul online, un hacker malefic o să vină peste noapte și o să le fure toți banii din cont.

Pentru ca plata cu cardul să fie implementată cu succes pentru toate serviciile, este nevoie de înțelegere din ambele părți, atât din tabăra comercianților cât și a clienților.

Articole Asemănătoare

One Response

  1. Raluca Apr 27, 2018

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.