SpaceX a încercat să prindă conul rachetei cu o plasă uriașă

După ce în dimineața acestei zile SpaceX a lansat racheta Falcon 9 , folosind o plasă gigantică a încercat să prindă vârful, conul acesteia în timp ce se îndrepta către Oceanul Pacific. A fost primul experiment de acest gen și din păcate a eșuat. Conul cu pricina are rol de protecție a încărcăturii în momentul în care racheta decolează și iasă din atmosferă. Odată ajunsă în spațiu, racheta eliberează conul care este compus din două bucăți, bucăți care se întorc înapoi pe Terra.

De obicei, compania nu recuperează aceste conuri după lansare, însă noua politică a lui Elon Musk începe să pună accent și pe aceste conuri. Elon spune „Dacă ai avea o geantă cu 6 milioane de dolari pe care o arunci în cosmos apoi o lași să cadă în ocean, nu ai încerca să o recuperezi? Ai încerca, normal că ai încerca să o recuperezi”. Compania sa SpaceX a devenit celebră după ce a reușit să aterizeze corpurile rachetelor folosite la lansările de sateliți, o premieră mondială.

Aceste conuri însă sunt mult mai dificil de recuperat pentru că nu au la bord propulsoare cu care să se orienteze. Astfel, SpaceX a pus la ultima rachetă sistem de ghidare și propulsoare pentru con, în vederea recuperării. Apoi, când conul coboară, deschide o parașută care atenuează căderea. Din păcate, cele două bucăți nu au aterizat pe vaporul care le întinsese o plasă uriașă, ci la o distanță nu foarte depărtată dar acest lucru demonstrează faptul că SpaceX este pe drumul cel bun.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.