Întârzierile și problemele de siguranță amână proiectul NASA de a duce astronauți în cosmos cu vehicule comerciale

Inițiativa ambițioasă a celor de la NASA de a trimite astronauți în cosmos cu ajutorul vehiculelor comerciale are parte de multe întârzieri, dar și de probleme legate de siguranță.

Congresul clar nu este fericit cu aceste lucruri. Astăzi are de fapt loc o întâlnire între o comisie a Congresului și NASA, la care vor participa și companiile private implicate în acest proiect.

Congresul se teme de faptul că aceste vehicule comerciale pun în pericol viața oamenilor și că nu vor reuși să respecte nici deadline-ul de 2-3 ani. La acest program participă Boeing și SpaceX care s-au angajat să pună la punct o aeronavă capabilă să ducă în siguranță astronauții NASA către Stația Spațială Internațională. Cele două au fost selecționate în 2014 iar deadline-ul inițial a fost anul 2017 pentru acea aeronavă. Ei bine, a trecut și 2017 iar data finalizării proiectului e tot mai departe.

Există și voci care spun faptul că SpaceX nu are oricum certificare să ducă astronauți în cosmos până în 2019, în timp ce Boeing va primi această certificare abia în februarie 2020.

NASA va aproba vehiculul conceput de cele două companii abia după ce va trece testele fără echipaj cu brio, ceea ce înseamnă că primii astronauți nu vor avea cum să zboare către Stația Spațială Internațională cu un vehicul nou înainte de 2019.

„Ambele companii fac progrese dar din păcate nu în ritmul dorit de noi și tot din păcate au făcut schimbări ce pun în pericol siguranța și fiabilitatea” spune Rep. Brian Babin (R-TX), director al House Subcommittee on Space.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.