NASA a pornit pentru prima dată motoarele de direcție ale sondei Voyager 1, la 37 de ani de la lansare

NASA începe să se priceapă din ce în ce mai bine la stoarcerea ultimului gram de viață din dispozitivele sale. Recent, a extins misiunea navetei Dawn a doua oară, în timp ce sonda New Horizon va explora un mic ghețar numit 2014 MU69 în ianuarie 2019.

Ieri, NASA a anunțat faptul că a pornit cu succes, pentru prima dată, cele 4 motoare de direcție ale sondei Voyager1, lansată în cosmos în 1980, decizie care îi va prelungi durata de viață cu câțiva ani.

Voyager 1 este singurul obiect construit de noi, oamenii, care zboară în afara sistemului solar și care comunică cu Terra prin intermediul Deep Space Newtork. Proba folosește în acest moment motoarele de altitudine pentru a face mici corecții, aceste motoare fiind pornite doar câteva milisecunde pentru a-și roti antena către Terra. Oricum, din 2014 inginerii NASA au aflat faptul că acele motoare sunt uzate și că nu mai sunt atât de eficiente. S-a găsit o nouă metodă pentru a direcționa proba, motoarele pentru corecție – TCM. Acestea sunt localizate la spatele ansamblului și sunt identice cu motoarele folosite până acum. Ultima dată când aceste motoare au fost active a fost în luna noiembrie 1980, când proba a trecut de Saturn. Au fost repornite ieri de către Jet Propulsion Laboratory și s-a constatat faptul că sunt funcționale. Cercetătorii au reușit să extindă cu ajutorul acestor motoare durata de viață a probei cu cel puțin 2-3 ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.