Inteligența artificială Google ajută NASA să caute planete îndepărtate

NASA a descoperit a 8-a planetă în jurul unei stele distante, ceea ce înseamnă că sistemul nostru solar nu mai este cel mai mare pe care-l cunoșteam. Descoperirea  a fost adusă în prim plan cu ajutorul inteligenței artificiale de la Google, care a văzut planeta analizând semnalele primite de telescopul Kepler. Noua planetă este localizată în sistemul solar Kepler-90 , o stea aflată la 2500 ani lumină de Terra, stea descoperită în anul 2014. Kepler Space Telescope caută exoplanete în cosmos din 2009 iar cercetătorii analizează prima dată semnalele puternice pe care le primesc de la acesta.

Până în acest moment, 2525 exoplanete au fost descoperite de acest instrument, cifră care ne-a schimbat modul de a analiza numărul planetelor din galaxie. Recent, inteligența artificială a devenit o unealtă mai folosită în astronomie. Cercetătorii, inclusiv cei care prelucrează datele de la Kepler au început să folosească această inteligență pentru a analiza semnalele mai slabe provenite de la acest telescop. Astfel, în acest mod, au descoperit și exoplaneta Kepler-90i.

Și deși știam că sistemul solar Kepler-90 are același număr de planete ca al nostru, sunt slabe șanse ca acolo să existe viață. Kepler-90 este cu 20% mai mare decât Soarele și cu 5% mai caldă. De asemenea, cele 8 planete care orbitează în jurul ei sunt mai apropiate decât cele aflate în sistemul nostru solar. Descoperirea planetei Kepler-90i a venit după ce NASA a permis celor de la Google să-și instruiască algoritmii pe 15000 de semnale de potențiale planete din baza de date Kepler. După ce sistemul a fost instruit, cercetătorii l-au folosit pe 670 de stele despre care se știa deja că au mai multe planete. Cea mai nouă planetă descoperită în sistemul Kepler-90 a venit cot la cot cu una descoperită în sistemul Kepler-80.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.