Are voie Elon Musk să trimită o mașină în cosmos?

După mult circ, Elon Musk a recunoscut public faptul că are de gând să trimită în cosmos, mai precis pe Marte, o mașină Tesla Roadster atașată de o rachetă Falcon Heavy. Evenimentul are să se petreacă anul viitor, însă toată lumea se întreabă dacă această misiune îi va fi aprobată. Există oare niște legi federale care se pun în calea trimiterii unei mașini sport în cosmos?

În primă fază, Musk a afirmat faptul că vrea să trimită mașina pe orbita planetei Marte, lucru ce ar fi putut pune în pericol protecția planetară. Este vorba despre conceptul care împiedică contaminarea planetelor și a sistemului solar cu viață de pe Terra. Protecția planetară este o problemă de legislație internațională, menționată în Outer Space Treaty – un document vechi de 50 de ani care specifică foarte clar ce pot face și ce nu pot face în cosmos națiunile de pe Terra.

Tesla Roadster nu va ajunge pe Marte efectiv, așa că SpaceX nu va încălca nicio lege. Mașina va fi livrată la 141 de milioane de mile de Terra, pe orbita planetei. De acolo, va pleca să călătorească pentru totdeauna în cosmos. Atât timp cât mașina nu interacționează cu Planeta Roșie, SpaceX nu intră în bucluc. „Încărcătura va fi una de test, dar dacă se întâmplă ceva și cade pe Marte în loc să-și continue drumul către Cosmos?” spune Eric Stamller, președinte al Commercial Spaceflight Federation. Dacă SpaceX dorește ca acea mașină să efectueze o misiune specifică precum aterizarea pe Marte sau pe un asteroid, ar fi o cu totul altă poveste iar povestea s-ar lovi de un vid legislativ.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.